Očkovanie na slovenský spôsob - zas sme "naj"
12 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Všetky rozumné krajiny pri očkovaní zvolili stratégiu, že najskôr treba zaočkovať zdravotníkov a súčasne najstarších občanov. Okrem Slovenska.


"Slovensko je krajina, ktorá má v porovnaní s krajinami EÚ veľmi nízke počty najstarších obyvateľov. Mohli sme ich teda už mať zaočkovaných. Tak by nám výrazne klesol počet úmrtí a nemuseli by sme mať tak plné nemocnice." Píše doktor Peter Visolajský v statuse na sociálnej sieti.
Biedna tretina

V úvode informuje, že ľudí starších ako 70 rokov je u nás 575 000. Ľudí starších ako 80 rokov je len 184 000. Pritom, začiatkom marca bolo zaočkovaných iba 30 percent ľudí nad 80 rokov. "Je to skupina obyvateľstva, ktorú koronavírus ohrozuje na živote. Očkovaním tejto skupiny doslova zachraňujeme životy." Argumentuje Peter Visolajský.

Reprofoto graf FB (@Peter Visolajský)


Čo musí občan

Podľa Petra Visolajského predovšetkým,  že sa môže očkovať, že spĺňa podmienky. Potom sa musí prihlásiť na očkovanie cez internet. Musí mať teda počítač a internet a musí vedieť s počítačom pracovať.

"Spĺňajú tieto dve podmienky slovenskí dôchodcovia starší ako 80 rokov? Niektorí iste áno. Tí sú už zaočkovaní (30 percent). Ale čo ostatní?" Pýta sa Peter Visolajský.

"Ak si nepriznáme chyby, za ktoré v nemocniciach kruto platíme, nemôžeme ich naprávať," hovorí lekár Visolajský
18 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Na čo máme zdravotné poisťovne?

"Podnikanie zdravotnej poisťovne v ideálnej predstave spočíva v tom, že sa o svojho poistenca stará tak dobre, že je zdravý. Tým sa na jeho liečbu míňajú najmenšie financie. Ak liečba na umelej pľúcnej ventilácii pacienta s COVID-19 stojí aj na Slovensku aj desiatky tisíc eur, neoplatí sa poisťovni svojho klienta čím skôr zaočkovať vakcínou? Vyjde to ani nie na cca 50 eur"

"Ak by naše zdravotné poisťovne fungovali ako majú, tak si poisťovňa vyhľadá všetkých klientov, ktorí môžu byť zaočkovaní. A spraví všetko preto, aby títo ich klienti dostali čím skôr vakcínu od štátu." Znie základné Visolajského zhrnutie.
Najjednoduchšia cesta

"Najjednoduchšie by bolo, aby zdravotná poisťovňa poskytla obvodným lekárom motivačnú platbu. Motivovala by obvodných lekárov za vyhľadanie a nahlásenie všetkých svojich starých, či vážne chorých pacientov na očkovanie. Aj za ich prihlásenie do očkovacieho objednávacieho systému a sprostredkovanie očkovania. Týmto by sme veľmi jednoducho zabezpečili očkovanie všetkým dôchodcom." navrhuje Visolajský.

Doktor Visolajský: Matovičova vláda zbabrala pandémiu antigénovými testami
16 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová

Ďalší zádrheľ

Prednemocničná COVID-starostlivosť podľa autora statusu nie je dostatočne zabezpečená. Preto pacienti prichádzajú do nemocníc už vo veľmi ťažkom a pokročilom stave. Ak by dostali lepšiu starostlivosť, veľa z nich by nemocničnú liečbu nepotrebovalo."

"Chýbajú ambulancie, kde by pacienta s ľahkým COVID vyšetrili a manažovali by tam domácu liečbu COVID pacienta. Obvodným lekárom sa stále viac oplatí COVID pacienta "vybaviť" po telefóne a poslať ho do preťaženej nemocnice. " Dáva do pozornosti Peter Visolajský.
Otázky

"Prečo toto zdravotné poisťovne neriešia? Ako sa zdravotná poisťovňa stará o svojich klientov a o ich peniaze?" Pýta sa v statuse doktor Visolajský.

"Slovenské zdravotné poisťovne si zvykli, že im štát garantuje prísun peňazí. (Občan si musí zo zákona platiť zdravotné poistenie.) Tvária sa, že povinnosti voči ich pacientom nemusia plniť. (Zákon im neprikazuje za adekvátne poskytnutú liečbu zaplatiť ani len vynaložené náklady.) Zvykli si, že keď majú zisk, tak hovoria o trhu a že je to normálne podnikanie. Ale keď ide o povinnosť, aj v čase pandémie, tak sa tvária, že neexistujú. V takom prípade však musí zasiahnuť Ministerstvo zdravotníctva."

Visolajský prezradil, že jeho varovania ministerstvo zdravotníctva ignorovalo
Zdroj: Postoj.sk Čítať ďalej
22 | 12 | 2020 | Prevzatý článok