Obvinený Suchoba inkasoval milióny aj od štátu. Priamo z VšZP
12 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Firma blízka stíhanému Michalovi Suchobovi zarobila aj na aplikácii pre štátnu VšZP. Tá si ju objednala v čase, keď poisťovni šéfoval Miroslav Kočan. A jeho syn má s oligarchom spoločný biznis, informuje portál Aktuality.sk.







Firma s prepojeniami na IT magnáta Michala Suchobu, stíhaného pre kauzu miliónových utajených zmlúv od finančnej správy, profitovala z ďalšej štátnej zákazky. Akciovka QBSW sa po informačnom systéme štátnej pokladnice za vyše miliardu slovenských korún (viac ako 33 miliónov eur) podieľala aj na dodávke IT služieb pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP).
Podnikal so Suchobom

Zákazku na dodávku aplikácie nezískala priamo, ale ako subdodávateľ inej firmy s väzbami na Suchobu. Ide o Asseco Central Europe, ktorá má s VšZP podpísané zmluvy za milióny eur. Objednávka aplikácie prišla v čase, keď VšZP šéfoval Miroslav Kočan. Jeho syn pritom roky podniká so Suchobom.

Verejnosť spoznala Suchobu ako hlas z nahrávky rozhovoru s Marianom Kočnerom z tzv. mafiánskych zoznamov. Bývalý zamestnanec ministerstva financií má väzby na viacero spoločností s lukratívnymi zákazkami od štátu. Pre kauzu utajených IT zmlúv, ktorá dostala do väzby exšéfa daniarov Františka Imreczeho či mecenáša Smeru Jozefa Brhela, ho v Dubaji zadržal Interpol. Aktuálne sa čaká na jeho vydanie na Slovensko.

Kríza pokračuje. "Matovič štvrtkovým vystúpením zrušil dohodu, sme na bode nula," hovorí Sulík (AKTUALIZOVANÉ)
Premiér Igor Matovič štvrtkovou tlačovou besedou prakticky zrušil dohodu, ktorú v koalícii tvorili, sme na bode nula. Pred rokovaním vlády to uviedol šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr


Spoločnosť QBSW vykazuje dlhodobo miliónové tržby, jej zisk za rok 2019 sa vyšplhal na takmer 2,5 milióna eur. Firme sa darí aj vďaka štátnym zákazkám, z ktorých viaceré sa spájajú so stíhaným Suchobom.
Nemá zverejnenú žiadnu zmluvu


Štátna poisťovňa s miliardovými tržbami nemá s QBSW zverejnenú žiadnu zmluvu na dodávku aplikácie. Za IT služby platí firme Asseco Central Europe, ktorá si napríklad k 10. decembru 2020 uplatnila 34 faktúr za vyše 800-tisíc eur.

Kočan priznáva, že sa pozná so Suchobom. „S pánom Suchobom sa poznám dlhšie, vyrastali sme v rovnakej štvrti v Bratislave, aj keď pán Suchoba bol mladší.“

Primátor Žiaru zohnal Ivermektín, no chaos na najvyšších miestach mu hádže polená pod nohy
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Odvoláva sa však na to, že v čase objednávky aplikácie neboli známe prepojenia medzi Suchobom a QBSW. „Evidoval som túto spoločnosť na trhu, prepojenia som nepoznal. Pokiaľ viem, stále nie sú úplne jasné,“ dôvodil bývalý funkcionár, ktorý pôsobil na čele VšZP čosi vyše dvoch rokoch a na funkciu rezignoval k 30. septembru 2018.

Kočanova známosť so Suchobom nie je jediným prepojením v príbehu aplikácie. Ďalšou je spoločný biznis Kočanovho syna s IT magnátom.

Matúš Kočan je totiž jedným z troch konečných užívateľov výhod spoločnosti DockitIn. Ďalšími spolumajiteľmi sú Suchoba a Dáša Foglárová, bývalá manželka medzičasom zadržaného exšéfa daniarov Imreczeho. Navyše v minulosti zabezpečovala IT služby pre DockitIn aj QBSW.

Za ľudí a SaS zmeškali príležitosť. "Len oddialili stret s premiérom,“ myslí si Ďurich Nicholsonová
Europoslankyňa už v vo štvrtok kritizovala dianie v koalícii. Podľa nej Za ľudí a SaS zmeškali príležitosť vyjsť zo sporu víťazne. Po zadržaní Vladimír Pčolinského už nevidí ani hnutie Sme rodina ako vhodného koaličného partnera. Podľa nej aj... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Petra Demková


Exšéf VšZP Kočan napriek tomu trvá na svojom a v QBSW nevidí problém. „Prečo? Lebo syn podniká?“ kladie si rečnícku otázku. Kočanov niekdajší šéf – vtedajší minister zdravotníctva Drucker tvrdí, že Suchobu považuje dlhodobo za toxického človeka.

QBSW, ktorá figurovala v spomínaných štátnych tendroch ako subdodávateľ, sa objavila aj v kauze miliónových utajených zmlúv na finančnej správe pre Allexis. Suchobova firma zabezpečovala v rámci pochybných kontraktov pre daniarov aj aplikáciu Superkolky.

Miliónové transakcie medzi eseročkou Allexis profitujúcou z utajených zákaziek daniarov a firmou QBSW zaujali aj Kočnera s nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom, ktorí chceli vydierať vtedajšieho šéfa daniarov Imreczeho.

Primár Kulkovský: "Náš lockdown je ako prezervatív nasadený na ruku!
Vláda mohla zabrániť polovici obetí pandémie, hovorí pre HN primár interného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici Milan Kulkovský. „Náš lockdown je ako prezervatív nasadený na ruku. Použitý síce bol, no nesprávne,“ vysvetľuje... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


„Tak čo keby sme Feriho stisli za vajcia. Za tie lóve čo odtiaľ cez toho svojho koňa vyťahuje,“ písal v januári 2018 Kočner Bödörovi. Obaja boli nespokojní s mierou vplyvu na finančnej správe a miliónové transakcie zrejme považovali za cestu k jeho posilneniu.

Podľa schémy z Kočnerovho mobilu, ktorú dešifrovalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK), putovala necelá polovica zo 7,5-miliónovej utajenej zákazky z Allexis do QBSW.

Finančník Martin Kvietik je v policajnej cele, čaká sa na návrh prokurátora
Finančník Martin Kvietik, obvinený počas policajnej akcie Dobytkár, sa aktuálne nachádza v cele policajného zaistenia. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | tasr