Nemecký portál o dianí na Slovensku: Vynútený odchod ministra zdravotníctva a zadržanie šéfa tajných
12 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Uprostred vládnej krízy na Slovensku kvôli krízovému manažmentu v boji proti koronavírusu svoj odchod z postu šéfa rezortu zdravotníctva oznámil Marek Krajčí. Svoj krok označil za „akt zodpovednosti“. Jeho odchod si vynútili dve koaličné strany, ktoré by inak z vlády odišli, píše nemecký portál de.nachrichten.


Koaliční partneri SaS a Za ľudí trvali na rekonštrukcii vlády kvôli kontroverznému nákupu ruskej vakcíny Sputnik V.


„Nemorálne rozhodnutie“


Slovenský premiér Igor Matovič, ktorý stojí na čele štvorkoalície, označil vynútený odchod svojho ministra zdravotníctva za „nemorálne rozhodnutie koaličných partnerov“. Krajčí musí ale podľa jeho slov zotrvať na poste, až pokým sa nespustí vakcinácia Sputnikom. „Nechceme, aby niekto zablokoval očkovanie ruskou vakcínou.“


Vláda je pod tlakom


Slovenská vláda je kvôli koronakríze pod veľkým tlakom. Krajina má aktuálne druhú najvyššiu mieru úmrtnosti na svete v pomere k počtu obyvateľov, ale aj  najvyššiu mieru nákazlivosti.


Zadržania šéfa tajnej služby


Pod zhoršenie vládnej krízy sa podpísala tiež informácia o zadržaní šéfa slovenskej tajnej služby Vladimíra Pčolinského kvôli obvineniam z korupcie. Úrad špeciálneho vyšetrovateľa to odmietol komentovať s odvolaním sa na prebiehajúce konanie. Hovorca slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej informoval, že sa má v prípade Pčolinského rozhodnúť o pozastavení výkonu funkcie. Pčolinský bol vymenovaný za šéfa tajnej služby už súčasnou vládou, a teraz čelí podozreniam z korupcie.


Politická kultúra Slovenska sa blíži k úrovni Ukrajiny či Ruska


Podľa slovenského analytika Juraja Marušiaka zadržanie Pčolinského môže viesť aj k „zlomeniu“ vlády. Pokiaľ ide o politickú kultúru, Slovensko sa podľa analytika blíži k úrovni Ukrajiny či Ruska. Zadržanie šéfa tajnej služby ale tiež ukazuje, že súčasná volá na zodpovednosť aj tých, ktorých sama do funkcie vymenovala, uzatvára portál de.nachrichten.