Kalavská radí: Toto musíte mať doma, pri covide vám to môže zachrániť život!
12 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

S koronavírusom bojujeme už rok, no mnohí ľudia doteraz nevedia, čo majú robiť, keď im vyjde pozitívny test a tápu pri domácej liečbe. Bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská radí, čo by vám doma nemalo chýbať. Jednoduchý prístroj, ktorý zoženiete v lekárni vám môže zachrániť život!


Niektorí pacienti si volajú záchranku, len čo im vyjde pozitívny test, iní si ju nezavolajú ani vtedy, keď už je zle. Svoje o tom vie aj exministerka zdravotníctva lekárka Andrea Kalavská, ktorá v súčasnosti pracuje na reprofilizovanom oddelení na bratislavských Kramároch, informuje portál 1pluska.sk.
Všímajte si tieto príznaky

V prvom rade by si mal pacient na sebe všímať, či je schopný prijímať tekutiny, potravu, či sa zadýchava už pri chôdzi alebo pri bežnom rozprávaní. Základom je tiež pravidelne si merať teplotu, tlak a pulz.

Pri koronavíruse by ste však v povinnej výbave mali mať aj prístroj, ktorý väčšina Slovákov bežne doma nemá. Práve ten vám napovie, či je váš stav natoľko vážny, žeby ste si mali zavolať záchranku.

Blaha: Rozvrátili štát. Zapríčinili smrť tisícov. Predali spravodlivosť. Predali Slovensko!
Ťahanice okolo odstúpenia či odvolania ministra zdravotníctva Mareka Krajčího z funkcie zrejme ešte neskončili. Situácia sa totiž mení každým dňom. Všimol si to aj poslanec za Smer-SD Ľuboš Blaha, ktorý to náležite okomentoval v statuse na... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Kúpte si pulzný oxymeter

„Je vhodné si kúpiť pulzný oxymeter, ktorý meria saturáciu kyslíkom, teda okysličenie organizmu. Spozornieť by ste mali, keď saturácia klesne pod 95 a pod 90 by ste už určite mali volať záchranku alebo kontaktovať lekára,“ odporúča Kalavská.

Manipulácia s prístrojom je jednoduchá. Nasadíte si ho na prst a za pár sekúnd viete, na čom ste. Saturáciu by ste si mali merať aspoň trikrát za deň. Oxymeter zoženiete v lekárni, jeho cena sa pohybuje okolo 20 eur.

Oxymeter odporúča aj ministerstvo zdravotníctva, ktoré po roku vypracovalo štandardy liečby pre lekárov aj pre pacientov s ochorením COVID-19.

Transparentnosť vlády v praxi: Lukratívne fleky pre Krajniakovu obchodnú partnerku
Minister Krajniak v minulosti pracoval aj v oblasti public relations a marketingu, konkrétne aj v agentúre Arthur Media. Spoločníčkou v eseročke bola v rokoch 2005 až 2007 Eva Güttlerová. Po Krajniakovom odchode do verejného života jeho miesto... Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Brozik


„Základnou podmienkou je dodržiavať karanténu. Pacient si má dvakrát denne merať teplotu, tlak a pulz a dva – až trikrát denne si merať saturáciu oxymetrom,“ uvádza ministerstvo zdravotníctva v štandardoch.

Kalavská tiež odporúča ako prevenciu užívať zinok, vitamín D, vitamín C a imunoglukán. Pri chorobe predpisuje pacientom antivirotiká izoprinozín, antibiotiká sumamed, protizápalový liek kolchicín či clexane na zabránenie tvorby krvných zrazenín.

Drucker: "Krajčí sa prirovnal k Ježišovi Kristovi? Pozostalí tisícov obetí Covid-u len neveriacky pozerajú..."
"Stovky ľudí ďalej denne zomierajú, Krajčí narieka na Krajčím a Matovič ďalej väzní Slovensko," píše na facebooku bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Čítať ďalej
12 | 03 | 2021 | Michal Filek