Mesík: Ivermectin, ako liek na COVID, môžu používať aj malé detičky a tehotné ženy
11 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slováci sa v boji proti koronavírusu v počiatočnej fáze najviac spoliehajú na Ivermectin. Vhodnosťou použitia lieku u malých detí či tehotných žien sa v statuse zaoberá analytik globálnych rizík a vyštudovaný lekár Juraj Mesík.


O Ivermectine sa vedú neustále polemiky aj medzi odborníkmi a lekármi. Isté ale je, že zaberá. Svedčia o tom mnohé pozitívne ohlasy nielen pacientov, ale i viacerých lekárov. Môžu ho však používať všetci? Analytik a vyštudovaný lekár Juraj Mesík sa vo statuse zaoberá vhodnosťou liečby Ivermectinom pre niektoré skupiny ľudí.
Pri hnačkách tablety rozdrvíme a zmiešame s banánom alebo varenou ryžou

Môže sa Ivermectin podávať malým deťom? „Lekári sú pri podávaní liekov deťom vždy extra opatrní, platí to aj o Ivermectine (hoci je to liek na zozname základných liečiv WHO pre deti). Všeobecne sa hovorí o hmotnosti od 15 kg. V tejto francúzskej štúdii uverejnenej v 2019 podávali v 28 strediskách Ivermectin 170 deťom vo veku od 1 do 64 mesiacov a hmotnosti od 4 do 15 kg. Mierne vedľajšie účinky pozorovali u 7 detí (4 %), vážne u žiadneho“ uvádza Juraj Mesík.

Ako je to v prípade tehotných žien? „Opäť, lekári sú v tehotenstve pri každom lieku extra opatrní. V tejto prehľadovej štúdii uverejnenej v The Lancet v roku 2020 autori pri cca 900 prípadoch tehotenstiev nezaznamenali žiadne problémy. To nie je možné interpretovať ako dôkaz, že neexistuje žiadne riziko, ale indikuje to, že riziko pre matku a plod je, aspoň v neskoršej fáze tehotenstva, zrejme pomerne nízke,“ konštatuje analytik.



„U pacientov u ktorých sa Covid prejavuje aj hnačkami, môže byť podanie tabletiek Ivermectinu menej účinné. Prejdú totiž trávením skôr, ako sa stihnú vstrebať a výsledok je, že sa do krvi a tkanív nedostane potrebná dávka. Tomu sa dá predísť tým, že tabletky rozdrvíte, pomiešate s banánom alebo varenou ryžou a zjete v tejto forme. Ivermectin potom ide tráviacim traktom pomalšie a je čas na to aby sa vstrebal. Alternatíva môže byť pasta, niektorí ľudia písali aj o účinnosti vtierania vypočítanej dávky roztoku Ivermectinu do kože, napríklad v lakťových jamkách (ten, kto liek podáva, musí použiť rukavice, aby sa nevsal do jeho prstov),“ dodáva na záver Mesík.

Prečo Ivermectin ÁNO? Vysvetlenie ponúka analytik Juraj Mesík
V súčasnosti je azda najžiadanejším v boji s COVID-19 liek Ivermectin. Jeho propagátorom je aj ekologický aktivista a analytik globálnych rizík Juraj Mesík. Vo svojom najnovšom statuse ponúka ľuďom naozaj zaujímavú informáciu. Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik