Johnson & Johnson môže mať problémy s dodávkou vakcín!
11 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Najprv prišla objednávka príliš neskoro a na malý počet vakcín,  potom AstraZeneca zas nemohla dodať toľko, ako prisľúbila. Teraz hrozí ďalšia rana pre hrboľatú očkovaciu kampaň EÚ, píše nemecký Bild.


J&J môže mať problémy s dodaním vakcín


Spoločnosť Johnson & Johnson (J&J) môže mať problémy s dodaním vakcín! Vysokopostavený zdroj z EÚ prezradil spravodajskej agentúre Reuters aktuálne detaily  z dôverných diskusií s americkým farmaceutickým gigantom, podľa ktorých sa vyskytli problémy s prísadami a úpravou vakcín.


Spoločnosť je pod tlakom, aby dosiahla cieľ dodávok do konca júna. Podľa nemenovaného úradníka EÚ, ktorý je priamo zapojený do rokovaní s výrobcom, nepovažuje síce za nemožné dodržať sľúbené množstvá, ale farmaceutická spoločnosť varovala, že existujú vážne ťažkosti.


Prisľúbili 55 miliónov vakcín


Americký farmaceutický gigant prisľúbil Európskej únii na druhý štvrťrok 55 miliónov dávok svojej vakcíny s názvom „Janssen“, z čoho 10 miliónov má ísť do Nemecka. V treťom štvrťroku bolo prisľúbené dvojnásobné množstvo.


Stačí jedna dávka


Schválenie vakcíny Johnson & Johnson Európskou liekovou agentúrou (EMA) sa očakáva 11. marca. Očkovanie touto vakcínou sa má odštartovať začiatkom apríla. Výhodou vakcíny J&J je, že stačí len jedna dávka, druhá potrebná nie je.


EÚ vinu zvaľuje na výrobcov


Ešte vo februári britsko-švédska spoločnosť AstraZeneca už znížila svoje dodávky na prvý štvrťrok z 90 na 40 miliónov dávok, čo vyvolalo veľké pobúrenie. EÚ je pod tlakom verejnosti za to, že pri objednávke zle odhadla potrebné množstvo vakcín. Odvtedy sa snaží vinu zvaľovať na výrobcov, uzatvára Bild.