V Národnom ústave detských chorôb si zamestnanec siahol na život. Sú za tým Krajčího čistky?
10 | 03 | 2021 I Ivan Mihale
Šéf technického odboru Národného ústavu detských chorôb Norbert N. spáchal samovraždu. Môže ísť o dôsledok politických zmien a šikany na pracovisku, informuje portál ereport.sk. Ide o ďalšiu ranu rezortu Mareka Krajčího.
Dôsledky Krajčího čistiek

Pozornosť obyvateľstva pritiahla kauza takmer spred roka. Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) musel opustiť jeho dlhoročný generálny riaditeľ Doc. MUDr. Ladislav Kužela, DrSc. Na jeho miesto bol prijatý vyštudovaný lesník Peter Magát. Táto výmena v rezorte zdravotníctva pod vedením Mareka Krajčího sa nestretla s pochopením a veľa zamestnancov následne na to odišlo.

Dnes riešia ďalšiu nepríjemnosť. Jeden z riadiacich zamestnancov spáchal samovraždu. Bývalý kolegovia opísali neznesiteľné pracovné podmienky pod novým vedením ako možný dôvod zúfalého činu šéfa technického odboru ústavu Norberta N. Bossing je rafinované šikanovanie nadriadeným. Dlhý čas tento problém sužoval podľa kolegov aj mladého Norberta. N. (†36).
Nové vedenie, nová šikana

Na život si siahol doma v pondelok. Na budove ústavu je už vyvesená čierna vlajka a vylepené smútočné parte. Norbert pracoval ako technický riaditeľ NÚDCH a kolegovia ho opisujú ako vždy veselého a nápomocného človeka. Jediné trápenie mu v týchto dňoch, podľa ich vyjadrení spôsobovalo nové vedenie ústavu. Každý deň sa vraj stretával so šikanovaním.

Riaditeľ NAKA Zurian: Lučanského požiadal Krajniak, aby kajúcnika Paksiho nevyhodil "kvôli Danovi"
10 | 03 | 2021 | sefredaktor


Zdroj z prostredia NÚDCH opisuje nové vedenie nelichotivým spôsobom. Vraj takého nadriadeného, akým je Peter Magá,t by nikomu neželal. Podriadení mali vraj problém už v momente, keď ho zle titulovali. Potýkal sa s tým aj Norbert.

„Bol vždy nápomocný, bol ochotný riešiť aj problémy iných. Bola to jedna vyrovnaná osoba. Mladý, pekný chalan. Minulý rok sa síce rozišiel s priateľkou, ale tam mali už všetko vysporiadané. Jediné, čo ho trápilo, bola šikana na pracovisku,” zveril dnes už bývalý zamestnanec portálu ereport.sk.
Dohnali ho k samovražde pomery v NÚDCH?

 „Každý deň ho kontrolovali, či si presne o siedmej klikol príchod, kedy si klikol odchod. Nemohol sa pohnúť z miesta. To bolo na dennej báze. Keď to porušil, dostal ihneď zápis. Čo odovzdal, to bolo zlé. Dokonca v ten deň, keď sa zabil, vraj dostal zápis za nejaký údajný prešľap. Ale to už nevedel, lebo druhý deň neprišiel do práce. Bol už mŕtvy,” šokuje zdroj. V blízkej budúcnosti vraj plánoval s prácou skončiť. Bolo toho na neho veľa.
Exriaditeľ Kužela je v šoku

Bývalý šéf NÚDCH Ladislav Kužela. mal s Norbertom blízky vzťah. Smrť kamaráta nevie predýchať. Spomína na neho ako na zodpovedného pracovníka.

Exministerka Laššáková o nástupkyni Milanovej: Rezort ti spadol na hlavu, nemáš ani politický výtlak!
10 | 03 | 2021 | editor01hd


„Nebol to len spolupracovník, ale aj blízky priateľ. Keď toľko spolu pracujete a v takých náročných podmienkach, tak to vedie aj k bližším vzťahom. Bol ten typ človeka, ktorý vedel čeliť vždy problémom. Doteraz to neviem rozdýchať. Bol technický vedúci na úseku, kde problémy boli doslova 24 hodín 7 dní v týždni. Či to bola sobota, nedeľa večer, dovolenka, vždy, keď bolo niečo, dobehol osobne. Nedelegoval prácu na iných. Bol to jeden plne zodpovedný, akčný, mladý muž,” povzdychol si Kužela.

O jeho trápení na pracovisku vedel, keďže sa mu opakovane s problémami zveroval: „Priznám, riešil aj to, že porovnával, keď sme my robili, aká bola atmosféra a akým spôsobom sa s ním teraz jednalo. Áno, čo viem pracovnú pohodu nemal.”
Polícia smrť preveruje

Nešťastnú udalosť potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Miháliková: „Môžeme potvrdiť, že sme prijali oznámenie o tele muža bez známok života so strelným zranením, ktoré sa nachádzalo v jednom z bytov na Račianskej ulici. Na zistenie presnej príčiny smrti bola nariadená pitva. Poverený policajt začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.”

Chmelár: Ľudia, nebláznite! Nezdieľajte Matovičovo číslo a netešte sa z Draxlerovho hnoja...
10 | 03 | 2021 | editor01hd