Švédski vedci sa domnievajú, že Sputnik V môže byť účinnejší ako iné vakcíny
10 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Švédski vedci, ktorí spojili sily s nemeckými a holandskými kolegami, zistili, že niektoré vakcíny používajú iný vstupný mechanizmus. To vysvetľuje ich vyššiu mieru účinnosti, informuje portál TASS.


Vedci zo švédskej univerzity v Umei objavili dôvod, prečo niektoré vakcíny proti COVID-19 pôsobia inak, ako sa pôvodne očakávalo. Štúdia, ktorú uskutočnili, pomáha pochopiť mechanizmus, ktorý stojí za vyššou účinnosťou vektorových vakcín. Ide o vakcíny Johnson & Johnson vyrábaná v USA a ruský Sputnik V.

Takéto vakcíny prenikajú do buniek tela cez adenovírusy a vyvolávajú protilátkovú odpoveď, keď sú vo vnútri. „Takto to funguje, vakcína dostane voľnú cestu do buniek, pričom využije proteín ako kľúč na otvorenie buniek. Tým sa uskutoční prenos génu zodpovedného za spustenie produkcie protilátok,“ uviedol Niklas Arnberg, profesor virológie na univerzite v Umei.

Lekári varujú, že opuch spôsobený vakcínou môže spôsobiť falošnú diagnózu rakoviny
Odborníci na rakovinu a rádiológovia v USA varujú. U zaočkovaných osôb sa môže zameniť imunitná reakcia za rakovinu, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Marek Molnár


"Predtým sa verilo, že vakcíny spoliehajúce sa na adenovírusy ako transportné látky využívali spike proteín ako kľúč k vstupu do buniek. Keď sme sa to však pokúsili reprodukovať v laboratóriu, zlyhali sme. Potom sme začali skúmať iný proteín, takzvaný hexónový proteín, a zistil, že to je presne to, čo funguje ako bunkový kľúč,“ poznamenal profesor.

Arnberg zdôraznil lepšiu úroveň ochrany, ktorú poskytuje ruská vakcína. "Spoločnosť Johnson & Johnson ponúka očkovanie jednou dávkou, zatiaľ čo ruské vakcíny potrebujú dve. To pravdepodobne povedie k tomu, že Sputnik V zabezpečí lepšiu ochranu ako spoločnosť Johnson & Johnson," komentoval.

Iba jedna dávka Sputniku stačí na vytvorenie silnej imunity u ľudí, ktorí už boli infikovaní Covidom
Argentínska štúdia ukázala, že ľudia, ktorí už mali koronavírus, vykazujú silnú imunitnú reakciu. Stačí im im iba jedna dávka ruskej vakcíny Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Marek Molnár