Štátna karanténa: Hotelom by to pomohlo, ale je to naozaj potrebné?
10 | 03 | 2021 I Ivan Mihale
Paradox za paradoxom, čo sa na nás valí z každej strany. Vláda zvažuje zavedenie štátnej karantény po príchode zo zahraničia. V prvom rade sa treba  zamyslieť, prečo dovolenkové destinácie neuzatvárajú pred Slovákmi.
Už zase na nás pošlú armádu?

Veď patríme na špicu, ak je reč o pandémii a počte úmrtí. A všetky tie mutácie, ktorými nás strašia. Napríklad Dubaj. Dovolenkári z celého sveta ho radi navštevujú. Koľko mutácií tam musí existovať?

Téma štátnej karantény vláda otvorila už pred mesiacom. Zjavne ju nebola potreba otvárať, kým u nás nebol potvrdený juhoafrický variant vírusu. „Karanténa by mohla byť osobitne zameraná na ľudí prichádzajúcich z exotických destinácií,“ potvrdil pre Hospodárske noviny štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. So zabezpečením je pripravená pomôcť aj armáda, informuje denník.
Pozor na mutantov

 Portál ďalej uvádza: „Hromadenie ľudí na priechodoch, zlé hygienické podmienky, žiadna strava, voda a ani informácie. A niektorí po tomto zážitku cestovali do ubytovne aj cez celú republiku. Zaznamenané boli prípady ľudí, ktorí strávili v štátnej izolácii viac ako 20 dní. Navyše si všetci pobyt, respektíve stravu museli zaplatiť. Štátna karanténa vyvolávala vášne, bola kritizovaná, no pomohla nám zvládnuť prvú vlnu pandémie, zhodujú sa odborníci.“

Exministerka Laššáková o nástupkyni Milanovej: Rezort ti spadol na hlavu, nemáš ani politický výtlak!
10 | 03 | 2021 | editor01hd


Tvrdia, že pomôcť by mala aj teraz. A to napriek tomu, že vírus sa šíri najmä vo vnútri krajiny a importovaných prípadov je pramálo. Od začiatku februára bolo zaznamenaných celkovo 35 prípadov dovezenej nákazy, najmä z Egypta, Tanzánie, Maldív či zo Spojených arabských emirátov. Dôležité je, aby sme si nepriniesli mutantov.
Klus sa oháňa nórskym príkladom

Mala by slúžiť primárne pre ľudí prichádzajúcich z exotiky. Pobyt v izolácii by mali absolvovať na vlastné náklady. HN píše: „Ak majú na dovolenku, majú aj na izoláciu v hoteli, znie z úst expertov. Podľa Klusa by nešlo o nič výnimočné, keďže k podobnému riešeniu v minulosti pristúpilo napríklad aj Nórsko.“

Zatiaľ sa však nevyriešil pojem „exotika“ aké krajiny by pod neho spadali. Je preto namieste otázka, na koho všetkého by bolo vhodné toto opatrenie uplatniť. „Tým by sa mohli zaoberať ľudia z konzília, možnosťou by mohla byť eKaranténa,“ uviedol Klus.
Námietky má aj ombudsmanka

Aplikáciu má na starosti Richard Sulík a dokončená by mohla byť koncom apríla. Podľa Sulíka, by mohla byť vhodnou alternatívou pre ľudí čo nechcú ísť dobrovoľne do štátnej karantény. Aktuálne platí, že ľudia prichádzajúci zo zahraničia musia absolvovať izoláciu v domácom prostredí. Na kontrolu každého jedného z nich nie sú kapacity.

Riaditeľ NAKA Zurian: Lučanského požiadal Krajniak, aby kajúcnika Paksiho nevyhodil "kvôli Danovi"
10 | 03 | 2021 | sefredaktor


To by však ani podľa ombudsmanky Márie Patakyovej nemalo byť dôvodom na zatvárenie všetkých ľudí do štátnych centier. Upozorňuje, že by to malo byť až krajné riešenie, ak sa vyčerpajú iné možnosti. „Nepovažujem za vhodné, aby štát preto, že nie je schopný efektívne kontrolovať domácu karanténu, nariaďoval túto formu povinne všetkým prichádzajúcim osobám,“ uviedla pre Hospodárske noviny. V minulosti sa so svojimi výhradami v tejto veci obrátila aj na ústavný súd.

Na slovenskom trhu sa vyskytuje nebezpečný výživový doplnok, varuje Mikas
Pred vysoko nebezpečným výživovým doplnkom varuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ). Ide o vitamín B17 od spoločnosti ProfiVit, s. r. o, informuje Plus jeden deň. Čítať ďalej
10 | 03 | 2021 | Timotej Dudka