Riaditeľ NAKA Zurian: Lučanského požiadal Krajniak, aby kajúcnika Paksiho nevyhodil "kvôli Danovi"
10 | 03 | 2021 I sefredaktor












Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian vnímal obvinenie bývalého policajného prezidenta ge, Milana Lučanského veľmi ťažko.  "Považoval som ho za veľkého bojovníka proti zločinu a bol to pre mňa šok, že práve jeho obviňujú z takýchto vecí," povedal v rozhovore pre portál dennikn.sk

 

"Môžem vychádzať len z medializovaných informácií a je tu pre mňa stále priveľa otáznikov. Cítim sa však v tomto prípade zaujatý, preto ho odmietam aj akokoľvek komentovať, stále rešpektujem prezumpciu neviny," zdôraznil Zurian.

 


O príprave zatknutia generála Lučanského nemal riaditeľ NAKA informácie. "Keď bol Milan zadržaný a obvinený, sám vyšetrovateľ mi povedal, že sa mu ťažko počúvalo to, čo spolupracujúci obvinení vypovedali. Aj on sám mal z Milana pocit, že takto vyzerá správny policajný prezident," konštatoval.

 





Zurian potvrdil, že Lučanský mu povedal, že Norbert Paksi, na základe výpovede ktorého bol generál vzatý do väzby, mu ponúkal predražené zlaté hodinky ako dar pre vyslúžilých policajtov. "Milanovi sa páčili, keď mu však Paksi povedal sumu, tak ho vraj vyhodil z kancelárie, z čoho bol Paksi vystresovaný," povedal šéf NAKA.

 
Za Paksiho orodoval Krajniak a aj Kali

"Keď mi Milan hovoril o tých hodinkách, tak som mu povedal, že mal Paksiho dávno vyhodiť. On mi na to povedal, že nemôže, lebo o to, aby ho nechal vo funkcii, ho požiadal Milan Krajniak kvôli Danovi a aj Kali. Lebo vraj im kontroloval čísla," zdôraznil Zurian.






 

"Tak ako som poznal Milana, myslím si, že by od Paksiho nikdy nič nezobral. Nemyslím si, že by mu tak dôveroval, že by od neho čokoľvek zobral. Ale neviem, aký mali vzťah, predo mnou o Paksim nikdy v tejto súvislosti nerozprával. Nejde mi do hlavy veľa vecí," konštatuje v rozhovore Zurian.

 



Boli informácie, že Makó  pácha trestnú činnosť

Ľudovíta Makóa, druhého kajúcnika, ktorý obvinil generála Lučanského, Zurian podľa vlastných slov nikdy nevnímal ako čestného človeka. "Boli informácie o tom, že pravdepodobne pácha trestnú činnosť," povedal.


"Hneď ako bol Makó zadržaný, povedal som vyšetrovateľom, aby otvorili aj  spis Bopal a venovali sa mu a teraz sa to už podarilo preukázať. Dokonca tam vyskočil aj Beňa, čo som v tom čase naozaj nevedel," konštatoval šéf NAKA, ktorý však odmietol potvrdiť, že popri Beňovi bol príslušníkom SIS aj Makó.

 
Makó jeden z najväčších zločincov

"Mám na to svoj názor, že Makó je na slobode, budem však rešpektovať rozhodnutie prokurátora. Makóa považujem za jedného z najväčších zločincov, ktorý sa držal hesla „buď si hráč alebo sráč“. V jeho prípade bol tým hráčom po zadržaní asi dve hodiny," konštatoval v rozhovore B.Zurian.