Nič nové pod slnkom (Pavol Janík)
10 | 03 | 2021 I sefredaktor
Vzhľadom na aktuálny vývoj vládnej krízy, v ktorej prezidentka Čaputová opakuje svoje pochybné postupy z obdobia tesne po parlamentných voľbách, vrátane úsilia znova exponovať  obskúrnu postavu bývalého prezidenta Kisku, uverejňujeme skrátenú verziu článku Čas predčasných predpovedí, ktorý pôvodne vyšiel v revue DAV DVA 3. 3. 2020

 

Všetko vyzerá na prvý pohľad inak ako na tretí či štvrtý pohľad, najmä ak sú v hre veľké vnútorné i zahraničnopolitické záujmy po parlamentných voľbách, ktoré môžu priniesť množstvo prekvapení pri zostavovaní vlády. Prezidentke SR je očividne do plaču, že sa jej koalícia Progresívne SlovenskoS/Spolu nedostala do Národnej rady SR, preto robí všetko, aby sa šéfovi víťaznej strany nepodarilo zložiť kabinet. 

 
Odborný a morálny kredit

Hlava štátu separátnymi rokovaniami s lídrami vybraných politických strán v podstate bezprecedentne prekračuje svoje kompetencie a vstupuje do konania subjektov, ktoré majú byť od nej principiálne nezávislé. Jednou z možností je, že v exekutíve dostanú priestor ľudia, ktorý podľa exprezidenta Kisku musia mať „odborný a morálny“ kredit a musí z nich „vyžarovať“ prozápadná orientácia. Veď kto je lepším etalónom odbornosti a morálnosti ako Kiska? A kto má v novom parlamente silnejší mandát voličov ako práve on? 

 
Ochota byť vo vládnej koalícii

Predstaviteľ SaS už tiež vyjadril ochotu byť vo vládnej koalícii bez ohľadu na to, či bude trojčlenná alebo štvorčlenná. Kategoricky vylučuje ako nereálnu požiadavku subjektu Sme rodina, aby štát staval sociálne byty. Zároveň chce, aby SaS patrilo ministerstvo financií, čo je v skutočnosti absolútne kľúčový rezort, bez ktorého sú všetky ostatné úplne bezmocné.

Pre hlavu štátu nie je dominantným hráčom

To sú neklamné signály, že vládu za chrbtom víťaza volieb vlastne zostavuje prezidentka s exprezidentom, čo sa však môže aj im vymknúť z rúk, ak budú lídri parlamentných strán schopní otvoriť zatiaľ tabuizované varianty riešení, pretože už azda nielen Boris Kollár pochopil, že ho chcú elegantne vyšachovať, keďže s ním – bez ohľadu na volebné výsledky – prezidentka rokovala ako s posledným. Možno si aj Igor Matovič skôr či neskôr uvedomí, že pre hlavu štátu a jej predchodcu, nie je dominantným hráčom, ale iba figúrkou v hre vplyvnejších síl. 

 
Nahlas a potichu

Pravdaže – okrem počtov a súčtov sú tu aj programové aspekty, ktoré už v zárodku NAHLAS odsúvajú na vedľajšiu koľaj zoskupenie Sme rodina a POTICHU obmedzujú manévrovací priestor i víťaza volieb, ktorého očividne neberú celkom vážne. Je to otázka principiálneho rozhodnutia Igora Matoviča, či dokáže nielen vyhrať voľby na báze vyvolávania negatívnych emócií proti končiacej vládnej koalícii, alebo sa z komickej úlohy parlamentného klauna povznesie na štátnickú úroveň a bude realizovať pozitívny program.

 
Dá sa aj bez SaS

V načrtnutom prípade by sa určite zaobišiel bez strany SaS, ktorá už položila vládu Ivety Radičovej a teraz opäť RADIKÁLNE a apriórne odmieta významné sociálne požiadavky. Nehovoriac o nedávnom prezidentovi, ktorého si sotva niekto rozumný vie predstaviť, že sa vtesná do subalternej polohy najslabšieho článku vládnej koalície. 

Vládnu najslabšie strany

A na záver sa vráťme k číslam – budú Slovensku fakticky vládnuť najslabšie strany v Národnej rade SR – teda Za ľudí (12 poslancov) a SaS (13) s podporou prezidentky? Vývoj situácie to naznačuje, hoci by to viedlo k postupnej likvidácii systému parlamentnej demokracie a k jej nahradeniu prezidentskou republikou. Zatiaľ žijeme v čase predčasných predpovedí, ale iba hlupáci nechcú vidieť seriózne riziká svojho ľahkovážneho konania.

Autor je básnik a publicista