Ministerstvo školstva sa chváli, že rozdalo učiteľkám respirátory. Niektoré dostali až 1 kus!
10 | 03 | 2021 I Petra Demková

Ministerstvo školstva sa na Facebooku pochválilo, koľko rozdalo respirátorov. Tie sú na Slovensku v interiéroch povinné. Znamená to, že bežná učiteľka, ktorá učí prezenčne, ich potrebuje minimálne 20 za mesiac. A to len na samotné vyučovanie.    


Zdá sa, že predstava ministerstva školstva aj vlády je taká, že pedagógovia, ale aj nepedagogickí zamestnanci, si zakúpia novú povinnú pomôcku, ktorou si poškodia zdravie, za svoje. Pritom len na výkon práce spotrebujú učitelia mesačne respirátory v hodnote niekoľkých desiatok eur. Je totiž pravdepodobné, že učiteľka, ktorá učí niekoľko hodín, nebude pracovať celý deň len v jednom respirátore.

Prof. Krčméry sa skoro zadusil v respirátore. Sú rúška a respirátory skutočne bezpečné? (VIDEO)
Na stránke Inenoviny sa objavilo video s prof. Krčmérym, kde na tlačovom brífingu zúfalo pod respirátorom lapá po dychu. Video vyvoláva viaceré otázky. Nedôveruje známy profesor vakcíne, keď stále nosí (už nie len rúško ale dokonca) respirátor? Ako... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Petra Demková


O zdravotnej stránke nehovoriac; respirátory, ktoré vláda odporúča, sú určené na použitie maximálne do 70 minút. V návode sa píše, že dlhšie použitie môže mať vážne zdravotné následky. Ako majú v respirátore vydržať učitelia, ktorí dusiac sa, musia dokonca niekoľko hodín rozprávať, nikto nevysvetlil.

„Od začiatku roka sme rozdali takmer 680 000 respirátorov,“ chváli sa minister školstva na Facebooku. „Veľmi nám záleží na tom, aby školy boli čo najbezpečnejším prostredím. Aj preto sme intenzívne robili na tom, aby sme mohli zaočkovať zamestnancov škôl a dodali im ochranné pomôcky,“ napísal. Ministerstvo zároveň poďakovalo za súčinnosť aj ministerstvu zdravotníctva a Štátnym hmotným rezervám.

Pod príspevkom sa objavili viaceré komentáre, ktoré majú ďaleko od nadšenia. „My sme dostali až jeden respirátor Aj to na podpis,“ píše jedna učiteľka. „A to chodíme do školy v čiernej zóne k deťom z kritickej infraštruktúry...“ dodala.

Ministerstvo školstva jej na to odpovedalo: „Vychádza to päť respirátorov na každého jedného zamestnanca. Ak ste dostali len jeden, obráťte sa na svojho zamestnávateľa.“

Aha, takže nie jeden, ale až päť. Tak to je už úplne niečo iné.

Danko Krajčímu: Prečo máte rúško a nie respirátor?
10 | 03 | 2021 | sefredaktor