Mikulec si chce prisvojiť nové kompetencie: Menovať a odvolať policajného prezidenta budem len ja!
10 | 03 | 2021 I editor01hd
Minister vnútra Roman Mikulec si chce prisvojiť nové kompetencie. Pripravil novelu zákona. Podľa nej by bol neobmedzeným pánom pri menovaní a odvolaní policajného prezidenta. Informuje o tom portál sme.sk.

Mikulec v tichosti pripravil návrh novely zákona, ktorý má sme.sk k dispozícii. Podľa nej by bolo výlučne v jeho kompetencii menovanie aj odvolanie policajného prezidenta. Ak by parlament návrh schválil, dovolil by Mikulcovi vyšachovať z rozhodovania o prezidentovi Policajného zboru poslancov.

Životnosť pravidiel výberu policajného prezidenta, s ktorými prišla exministerka vnútra Denisa Saková po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, bola presne dve použitia. Najprv pomocou nich Saková a parlament v bývalom zložení vybrali Milana
Riaditeľ NAKA Zurian: Lučanského požiadal Krajniak, aby kajúcnika Paksiho nevyhodil "kvôli Danovi"
10 | 03 | 2021 | sefredaktor
. Koncom januára, už za éry Romana Mikulca, sa takto do funkcie dostal aj Peter Kovařík.

Menšie slovo pri výbere dostane parlament a väčšie minister vnútra, ktorý bude svojho nominanta môcť aj ľahšie odvolať. Bez tohto kroku sa totiž šéfa polície len tak ľahko nezbaví, keďže po novom už nebude mať funkčné obdobie štyri roky, ako je to teraz, ale volený bude na neurčito.

Dôvodom na odvolanie policajného prezidenta má byť pritom aj to, ak si nebude plniť povinnosti. Stačí mu, aby predtým tento bod prerokoval parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť.

"Samotný výber prezidenta Policajného zboru bude výlučne kompetenciou ministra vnútra, ktorý bude niesť za svoje rozhodnutie pred poslancami národnej rady politickú zodpovednosť," vysvetľuje motívy zmien ministerstvo vnútra v dôvodovej správe návrhu.

Mikulcovi sa nepozdáva, že zmeny z čias Sakovej posunuli rozhodovanie z väčšej časti na parlament. Napríklad v januári tak nastala situácia, že parlamentný výbor odporučil ministrovi na vymenovanie len spomínaného Kovaříka, no nie druhého kandidáta Štefana Hamrana.

Za neúspešného kandidáta hlasovalo viac poslancov koalície, no Kovařík uspel vďaka podpore opozície. Aj preto minister s jeho vymenovaním váhal, no vybrať si druhého kandidáta už nemohol, pretože nezískal nadpolovičný počet hlasov.

V Národnom ústave detských chorôb si zamestnanec siahol na život. Sú za tým Krajčího čistky?
10 | 03 | 2021 | Ivan Mihale