Veda pomáha: Vyzývame vládu na realizáciu opatrení dohodnutých s odborníkmi
09 | 03 | 2021 I tasr

Iniciatíva Veda pomáha vyzýva vládu, aby bezodkladne začala uskutočňovať spoločne dohodnuté opatrenia odborníkov. S jasným určením termínov a metodiky vyhodnotenia ich účinnosti. Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti.


"Sme veľmi sklamaní, že hoci spoločné odporúčania odborníkov vláda schválila, doteraz reflektovala len malú časť týchto návrhov. Mnohé z opatrení ani nekomunikovala verejnosti," skonštatovali v stanovisku. Odporúčania boli výsledkom niekoľkodňových rokovaní vedcov a odborníkov na Úrade vlády SR, ktoré sa uskutočnili koncom februára.

Predstavitelia iniciatívy zároveň odmietajú byť súčasťou pokusov o prenesenie zodpovednosti za aktuálny krízový stav. "Manažment pandémie zlyhal už vo fáze prípravy v lete 2020 a doteraz nie je optimálny," uviedli v stanovisku. Ako dodali, čím skôr sa podarí efektívne opatrenia aplikovať v praxi, tým je väčšia šanca, že sa skôr zlepší situácia v našich nemocniciach.

Vedci a odborníci považujú za potrebné tiež presmerovať pozornosť z celoplošného testovania na cielené testovanie v ohniskách. "Celoplošné testovanie v podobe, ako u nás prebieha, považujeme za neefektívne a za krok k zvyšovaniu mobility a pandemickej únavy obyvateľov, zdravotníkov a samospráv. Krajiny strednej Európy napriek veľkej miere testovania antigénovými testami patria medzi tie, ktorým sa v tejto fáze pandémie nedarí kontrolovať epidemickú situáciu," argumentovali.

 

Raši: Krajčího si budeme pamätať ako symbol zlyhania
Ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) si spoločnosť bude pamätať ako symbol zlyhania v boji s pandémiou nového koronavírusu. V utorok to na tlačovej konferencii pri hodnotení prvého roka v kresle ministra povedal nezaradený poslanec... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | tasr