Rozsudok smrti: Vláda vedela, že budú zomierať ľudia, no lockdown neprijala. "Tiekli mi slzy," priznáva Krajčí
09 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Slovensko je dnes krajinou, ktorá je medzi prvými v počte úmrtí na milión obyvateľov. Už dlhšie sa hovorí, že veľké umieranie spustil mierny lockdown pred Vianocami. Priznáva to aj minister zdravotníctva Marek Krajčí.


Opozícia vyčíta vláde, že pred Vianocami, keď na to boli ideálne podmienky, nezaviedla na Slovensku tvrdý lockdown, čím vlastne odštartovala rekordné umieranie ľudí u nás. Minister zdravotníctva Marek Krajčí niekoľkokrát sám priznal, že on bol za tvrdšie obmedzenia pohybu ľudí, ale bol prehlasovaný. Potvrdil to i v rozhovore pre TV Postoj, ktorého časť zverejnil vo svojom statuse na verejnej aj poslanec za Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok.
Minister Krajčí priznal, pred Vianocami bol z vlády za tvrdý lockdown iba on

Podľa poslanca Národnej rady Šutaja Eštoka ide o priznanie od priameho účastníka činu, ešte stále ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho. „Vláda na svojom zasadnutí v decembri VEDELA, že ak neschváli tvrdý lockdown, budú umierať tisícky ľudí. Je koniec hry na schovávačku, zhadzovanie viny jeden na druhého a vzájomné posielanie sa na kopanie hrobov. Návrh, pri ktorom minister zdravotníctva plakal, nepodporilo ani OĽaNO a ani premiér Igor Matovič. Vláda Slovenskej republiky absolútne zlyhala ako kolektívny orgán, ktorý sa má v kríze starať o zdravie a životy ľudí. Za toto raz musia niesť nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť,“ píše vo svojom statuse Matúš Šutaj Eštok.



A čo teda minister zdravotníctva v rozhovore priznal? „Všetci to vedeli. Nakoniec tie čísla nepustia. Ak máte 8-tisíc nakazených, tak viete, že zhruba o dva týždne budete mať 100 mŕtvych a asi 400 ľudí v nemocniciach. To sú dáta, ktoré vtedy boli k dispozícii,“ hovorí v rozhovore Marek Krajčí, ktorý sa zmieňuje aj o priznaní, že po rozhodnutí vlády plakal. „“Fyzicky sa naozaj plakalo. Neplakal som nahlas, ale tiekli mi slzy. Jedna pani tam naozaj veľmi plakala.“

O návrhu o tvrdom lockdowne Krajčího, ktorý to považoval za extrémne dôležitú vec, vedel aj premiér Matovič. Ten celé mesiace tvrdí, a aj to niektorými rozhodnutiami potvrdil, že mu ide v prvom rade o zdravie ľudí a až potom o ekonomiku. Prečo teda nepodporil svojho ministra zdravotníctva keď išlo o takúto kľúčovú vec, keď išlo o životy ľudí? „V tejto situácii ma nepodporili ani vlastní, a je to tak,“ skonštatoval Marek Krajčí a dodal, že v tom jednom hlasovaní bol on jediný, ktorý mäkší lockdown nepodporil, všetci ostatní ho podporili.

Zdravotníci kritizujú ministra: Prvý rok Mareka Krajčího vo funkcii bol krokom vedľa
Minister zdravotníctva Marek Krajčí je vo funkcii rok, no za svoju prácu počas tohto obdobia si podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov pochvalu nezaslúži. Podľa zväzu spravil „krok vedľa“. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik