Riaditeľka štátneho ústavu sa ospravedlnila šéfke EMA za Matoviča. Sám to zatiaľ nedokázal
09 | 03 | 2021 I Michal Filek

Igor Matovič, ako je uňho zvykom, dnes opäť vyrobil Slovensku faux-pas, keď šéfku dozornej rady Európskej liekovej agentúry Christe Wirthumer-Hoche vyzval, aby začala pracovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Sám nebol doteraz ospravedlnenia schopný. Ospravedlnila sa zaňho šéfka Štátneho ústavu na kontrolu liečiv. 



"Štátny ústav sa chce verejne ospravedlniť dr. Christe Wirthumer-Hoche, predsedníčke dozornej rady Európskej liekovej agentúry, ktorá je zároveň aj riaditeľkou rakúskej liekovej agentúry, za vyjadrenia premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča," napísali na internete.



Osobne sa ospravedlnila za premiéra

Riaditeľku ŠÚKL-u PharmDr. Zuzanu Baťovú, PhD. „veľmi mrzí vyjadrenie pána premiéra smerom k predsedníčke dozornej rady EMA a zároveň riaditeľke rakúskej liekovej agenúry. Doktorka Christa Wirthumer-Hoche je uznávanou odborníčkou. Mnohokrát v rôznych situáciách pomohla a poradila mne osobne i ŠÚKL-u. Verím, že dnešné vyjadrenie pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ. Tí od času pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedele. Dr. Christu Wirthumer-Hoche som dnes osobne kontaktovala a vyjadrila som jej svoje ospravedlnenie.“


Mesík: Nedostatok lacného iveremctinu vláde zrejme vyhovuje
Ivermectin je na Slovensku podpultový tovar. Podľa analytika a lekára Juraja Mesíka je u nás umelo udržiavaný nedostatok tohto liečiva. Myslí si, že ak štát dováža desiatky miliónov zbytočných testov, posiela armádne lietadlá na dovoz neschválených... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Ťažíme z členstva


ŠUKL v súvislosti s registráciou vakcíny Sputnik V ďalej vysvetľuje, že Európska lieková agentúra zodpovedá za vedecké posúdenie vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19. Samotná registrácia by za štandardných okolností trvala približne rok. Odborníci z EMA posledné mesiace neúnavne pracujú, aby sa občania EÚ vrátane Slovenska mohli očkovať vakcínami, ktoré spĺňajú veľmi prísne nároky na účinnosť, bezpečnosť a kvalitu. Slovensko ťaží z toho, že je členom EÚ. Môže sa spoľahnúť na tých najlepších expertov so skúsenosťami s posudzovaním vakcín.


Proces registrácie vakcín proti COVID-19 bol, podľa ŠUKL-u, nastavený tak, aby sa za žiadnu cenu neustúpilo z odborných požiadaviek na vakcíny, a aby sa zároveň proces skrátil na čo najkratší čas. Preto bol zavedený aj nástroj priebežného posudzovania ešte pred žiadosťou o registráciu, v ktorom je momentálne aj vakcína Sputnik V.


"Ani EMA, ani iné liekové agentúry, však nemôžu donútiť výrobcu predkladať dáta, ktoré ešte nemá k dispozícii. Rýchlosť registrácie značne ovplyvňuje rýchlosť dodávania dát od žiadateľa, ich kvalita, rozsah a transparentnosť. Dĺžka registrácie tak priamo závisí od výrobcu a EMA ju v prípade nekompletných údajov nijako nedokáže ovplyvniť."



Matovič žiada šéfku liekovej agentúry, aby začala pracovať 24 hodín denne. "Ide o život," píše premiér
Igor Matovič pred malou chvíľkou napísal na svojom facebooku prosbu pre šéfku Európskej liekovej agentúry. Žiada ju, aby proces schvaľovania vakcíny Sputnik netrval tri mesiace, ale tri týždne. Odporúča jej, aby svoj pracovný čas natiahla na 24... Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Michal Filek