Raši: Krajčího si budeme pamätať ako symbol zlyhania
09 | 03 | 2021 I tasr

Ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) si spoločnosť bude pamätať ako symbol zlyhania v boji s pandémiou nového koronavírusu. V utorok to na tlačovej konferencii pri hodnotení prvého roka v kresle ministra povedal nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Richard Raši z mimoparlamentnej strany Hlas-SD.


"Marek Krajčí vo svojej funkcii už rok presluhuje. Ministrom sa nikdy nemal stať, a aj keď je možné, že v najbližších dňoch vo svojej funkcii skončí, budeme si ho pamätať nie ako ministra zdravotníctva, ale ako symbol zlyhania," zdôraznil.
Premárnené leto...

Za jeden z hlavných problémov považuje opozičný poslanec premárnené minuloročné leto. Kým prvá vlna nového koronavírusu prišla podľa neho nečakane, na druhú vlnu všetci upozorňovali. Krajčí tento čas podľa jeho tvrdení nevyužil. Hovorí, že vedci odporúčali riešiť aj ambulantný sektor, ten v nepriaznivej situácii ostal sám. Krajčí podľa neho nezabezpečil ani dostatok liekov, využívaných pri liečbe ochorenia COVID-19. Ambulantný sektor nedostal podľa Rašiho ani dostatočnú finančnú pomoc.

Opozičný poslanec šéfovi rezortu zdravotníctva vyčíta celonárodné testovanie. Raši ho považuje za jeden z najsilnejších impulzov pre šírenie pandémie na Slovensku. Zdôraznil, že antigénové testy sú prioritne určené pre príznakových pacientov, preto bola miera ich pozitivity podľa Rašiho malá. Keďže vláda podľa neho nútila testovať väčšinu občanov, zvýšila sa mobilita, čo mohlo podľa neho viesť k šíreniu nového koronavírusu. Zdôraznil, že testovanie nie je liekom, ale spôsobom diagnostiky.

Primátor Bečarik vyzval ministra zdravotníctva k zabezpečeniu liekov pre chorých na COVID-19
Primátor mesta Spišská Nová Ves Pavol Bečarik (SNS) vyzval ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby urýchlene zabezpečil lieky na zmiernenie priebehu ochorenia COVID-19. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


Ako minister Krajčí zlyhal aj pri presadzovaní opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Vyčíta mu, že ako lekár nedokázal terajší minister zdravotníctva presvedčiť vládu o potrebe sprísnenia opatrení.

Najaktuálnejším zlyhaním ministra Krajčího je podľa neho chaos a neporiadok pri vakcinácii. Poukázal pritom, že aj ostatné krajiny očkujú svojich obyvateľov a zvládajú to. Raši zdôraznil, že nemôže ísť o súťaž, kto bude skôr pri počítači.

Vláde a tiež Krajčímu vyčíta zvýšenie doplatkov za lieky pre mnohých pacientov, či napríklad pozastavenie skríningov v nemocniciach. Raši tvrdí, že táto skutočnosť prinesie ďalšie úmrtia pre zanedbanú prevenciu či liečbu.

Tiež mu vyčíta napríklad personálne výmeny na postoch riaditeľov nemocníc, nedostatočnú komunikáciu naprieč sektorom. Vyčíta mu tiež dofinancovanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne alebo zadlžovanie nemocníc.

Belousovová podáva trestné oznámenie na členov vlády. "Vedome spôsobili smrť stoviek ľudí," hovorí
Anna Belousovová tiež reaguje na slová ministra Krajčího, ktorý potvrdil, že vláda v decembri pri rozhodovaní o prijatí tvrdého lockdownu vedela, že ak ho nepríjme, bude to znamenať smrť mnohých ľudí. Čítať ďalej
09 | 03 | 2021 | Michal Filek