Pozor na vlastné mozgové vlny! Neviete, kto vám ich vie prečítať
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Pre budúci vývoj zoznamovacích aplikácií, ako je Tinder, vedci vyvinuli systém AI, ktorý sa môže javiť ako strašidelný. Ale dokáže predpovedať, ktoré tváre môžu byť pre jednotlivých ľudí atraktívne iba na základe ich mozgových vĺn, informuje portál RT.




Spoločný tím psychológov a informatikov na Helsinskej univerzite vo Fínsku použil merania elektroencefalografie (EEG) na katalogizáciu tvárí, ktoré sa ľuďom zdali atraktívne a výsledky potom vložil do systému strojového učenia, ktorý sa nazýva generatívna kontradiktórna neurónová sieť (GAN).

Asi 30 dobrovoľníkom sa predviedlo niekoľko umelo generovaných, ale vysoko realistických tvárí, z ktorých žiadna nepatrila skutočnému človeku. Boli vytvorené z datasetu približne 200 000 obrázkov celebrít. Každý účastník bol vybavený elektródami na meranie jeho mozgovej aktivity.

„Nemuseli robiť nič, iba sa pozerať na obrázky,“ vysvetľuje kognitívny neurovedec Michiel Spape. "Zmerali sme ich okamžitú reakciu mozgu na obrázky."

Štúdia: Ateisti majú rovnako dobrý morálny kompas ako veriaci
Existuje rozšírený medzikultúrny stereotyp, ktorý naznačuje, že ateisti sú nedôveryhodní. Chýba im vraj morálny kompas. No je na tom niečo pravdy? Otázkou sa zaoberá portál iflscience.com. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Systém sa naučil ich preferencie a katalogizoval ich jedinečnú sadu takzvaných identifikátorov príťažlivosti EEG. Potom vygenerovala tváre upravené na mieru tak, aby vyhovovali preferenciám jednotlivca.

Ďalej systém vyvinul druhú generáciu tvárí generovaných AI. Novo upravené tváre sa ukázali dobrovoľníkom spolu s náhodným výberom ďalších tvárí.

Účastníci hodnotili prispôsobené tváre druhej generácie ako atraktívne v 80 percentách, v porovnaní s iba 20 percentami v prípade randomizovaných tvárí.

UNICEF upozorňuje, že pandémia môže spôsobiť ďalšie milióny manželstiev detí
Obrovský vplyv ochorenia COVID-19, ktorý pocítili ženy v niektorých krajinách, by v tomto desaťročí mohol viesť k ďalším desiatim miliónom nútených manželstiev detí. Vyplýva to zo správy Detského fondu OSN (UNICEF) zverejnenej v pondelok pri... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | tasr


„Úspech v hodnotení príťažlivosti je obzvlášť významný, pretože ide o psychologickú vlastnosť podnetov,“  hovorí Spape a dodáva, že ak systém strojového učenia dokáže úspešne analyzovať a predpovedať niečo také osobné a subjektívne, ako je príťažlivosť, možnosti ďalšieho vývoja skúmania ľudskej psychiky pomocou AI je zdanlivo nekonečné.

"Potenciálne by sme mohli zariadenie zamerať na identifikáciu stereotypov alebo implicitného skreslenia a na lepšie pochopenie individuálnych rozdielov," uzavrel Spape.

Ruský homosexuálny kňaz šokuje: Najlepšie si zabezpečíte kariéru cez biskupovu posteľ!
08 | 03 | 2021 | Diana Zaťková