Nebude z čoho stavať? Míňa sa nám vzácna surovina - piesok
09 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Vedci varujú, že najviac spotrebovávaná surovina na svete po vode a základná zložka každodenného života ľudí nám uniká medzi prstami. Tvrdia, že piesok sa môže stať vzácnym zdrojom kvôli vysokému dopytu, informuje portál RT.





"Len si myslíme, že piesok je všade. Nikdy sme si nemysleli, že by nám došiel piesok, ale na niektorých miestach sa to už začína.“ Uviedol to vedec v oblasti klímy v rámci Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Pascal Peduzzi počas webináru, ktorý organizoval think tank Chatham House.
Musíme predvídať

„Ide o predvídanie toho, čo sa môže stať v nasledujúcom desaťročí, pretože ak nebudeme predvídať, budeme mať obrovské problémy so zásobovaním pieskom, ale aj s územným plánovaním,“ dodal.

Peduzzi, ktorý je riaditeľom globálnej databázy informácií o zdrojoch UNEP vo švajčiarskej Ženeve, opísal globálnu správu zdrojov piesku ako „slona v miestnosti“. "Je čas na paniku?" To určite nepomôže, ale je čas sa pozrieť a zmeniť naše vnímanie piesku,“ uviedol podľa CNBC.

Izrael predvádza silu a Teherán chce zrovnať Tel Aviv so zemou
08 | 03 | 2021 | Diana Zaťková


Podľa Peduzziho sa použitie piesku dalo merať iba nepriamo prostredníctvom korelácie medzi použitím piesku a cementu.

Podľa odhadov OSN sa ročne vyprodukuje 4,1 miliárd ton cementu, a to predovšetkým vďaka Číne, ktorá predstavuje takmer 60 percent dnešného stavebného rozmachu.

Štatistiky ukazujú, že na výrobu každej tony cementu je potrebných desať ton piesku. To znamená, že iba na stavbu svet spotrebuje zhruba 40 až 50 miliárd ton piesku ročne. Toto množstvo je dostatočné na vybudovanie múru vysokého 27 metrov a širokého 27 metrov, ktorý sa každý rok obtočí raz okolo planéty.

Focus: Severné Porýnie-Vestfálsko prijíma ťažko chorých Slovákov na COVID
Severné Porýnie-Vestfálsko prijíma ťažko chorých pacientov na COVID-19 zo Slovenska, ktoré je mimoriadne postihnuté pandémiou koronavírusu, píše nemecký portál focus.de. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Celosvetová miera využívania piesku sa za posledné dve desaťročia strojnásobila, čiastočne v dôsledku prudkej urbanizácie a industrializácie. Ďaleko presahuje prirodzenú rýchlosť, akou sa piesok dopĺňa zvetrávaním hornín vetrom a vodou.

UNEP predtým varoval pred prosperujúcimi „pieskovými mafiami“ a uviedol, že je známe, že skupiny pozostávajúce zo staviteľov, obchodníkov a podnikateľov pôsobia v krajinách ako Kambodža, Vietnam, Keňa a Sierra Leone.

Ruské hnutie Za ľudské práva sa rozhodlo ukončiť svoju činnosť
Ruské hnutie Za ľudské práva známeho aktivistu Leva Ponomariova sa rozhodlo rozpustiť. Dôvodom je ruský zákon o tzv. zahraničných agentoch, priblížilo hnutie vo svojom nedeľnom vyhlásení. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR