Zvrat v boji s koronavírusom. Vakcíny Janssen stačí jedna dávka, vyrobia miliardu kusov ešte tento rok
08 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Johnson&Johnson zmení boj s pandémiou. Výrobca je schopný vyrobiť až miliardu dávok tento rok. Navyše, stačí jedna dávka. A to najdôležitejšie - o tri dni ju má certifikovať Európska lieková agentúra EMA.


Aké sú najväčšie výhody vakcíny a prečo ju mnohí odborníci označujú za prelomovú? Nepotrebuje ultrachladné skladovanie a na vytvorenie imunity stačí jedna dávka. Výrobca deklaroval, že je schopný do konca roka vyrobiť až miliardu dávok. Informuje o tom portál startitup.sk.


„Toto je potenciálny prielom,“ uviedol Joseph Kanter, najvyšší zdravotnícky úradník v Louisiane pre New York Times, potom ako vakcíny začali distribuovať do jeho štátu. „Môže to byť úplný „gamechanger“" (Pozn.red. HD - môže úplne zvrátiť situáciu/hru v oblasti vakxcinácie proti Covidu). povedala doktorka Muriel Jean-Jacques, odborná lekárka na Northwestern University pre NBC News.

Vedci varujú: vakcinácia nemusí byť účinná, vírus ďalej mutuje
Vedci identifikovali "únikový mutant," ktorý môže znížiť účinnosť vakcín proti Covid-19, píše portál CNN. Mutáciu zachytili koncom minulého roka v Južnej Afrike a nazvali ju E484K. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Mihale Razgyelova


Najväčšia výhoda: Jedna dávka stačí. Vakcínu schválila americká Správa potravín a liečiv (FDA) minulý týždeň. Distribúcia vakcín sa už v Spojených štátoch začala. Zaočkovaní boli už aj prví ľudia.

Európska lieková agentúra (EMA) avizovala rozhodnutie o udelení registrácie na 11. marec. Vakcína je jednodávková, čo mnohí označujú za jej najväčšiu výhodu. Európska únia objednala 400 miliónov dávok, čo znamená, že by s ňou dokázala zaočkovať 400 miliónov ľudí. Len samotná vakcína od J&J by teda vystačila na zaočkovanie celej populácie Európskej únie. „Účinná jednodávková vakcína proti COVID-19 má zjavné logistické výhody oproti dvojdávkovej vakcíne, najmä počas pandémie,“ uviedla spoločnosť Johnson&Johnson vo vyhlásení.

Práve jedna dávka vyvolala nadšenie u ľudí, ktorí chcú mať očkovanie čo najrýchlejšie za sebou, aj tých, ktorí majú logistické bariéry ako seniori, či sociálne slabší. J&J uprednostňujú aj ľudia, ktorí si nemôžu dovoliť absenciu z práce dva razy kvôli očkovaniu. Záujem prejavili aj tí, ktorí sa pôvodne očkovať ani nechceli. Informuje portál startitup.sk.

Doktor Lipták varuje: Plošná vakcinácia v krátkom čase je hazard
Popredný lekár Peter Lipták na Facebooku zdieľal svoje obavy z vakcíny proti koronavírusu. K článku o tom, ako spoločnosť Pfizer vykonáva v Izraeli nepovolené experimenty na ľuďoch, povedal, že vakcinácia populácie je jasný hazard. Čítať ďalej
22 | 01 | 2021 | Timotej Dudka