Zurian zostáva šéfom NAKA aj napriek obvineniam kajúcnika
08 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Bezúhonnosť riaditeľa NAKA Branislava Zuriana spochybnilo svedectvo obvineného bývalého druhého najmocnejšieho muža tajnej služby Borisa Beňu. Kajúcnik tvrdí, že vďaka informáciám od Zuriana varoval pred zadržaním aj bývalého šéfa kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, informuje portál sme.sk.


Šéf elitných policajtov, ktorí riešia najzávažnejšie kauzy, musí teraz sám vysvetľovať, či nevynášal informácie. Nový policajný prezident Peter Kovařík Zuriana však necháva vo funkcii. Pred týždňom ohlásil, že sa s ním pre obvinenia musí porozprávať, no napokon nijako nezakročil.







"Vysvetlil mi okolnosti predmetného stretnutia s Beňom, zároveň ma informoval, že v danej veci podal trestné oznámenie,“ opisuje Kovařík rozhovor so Zurianom  dodáva: "Čakám aj na podklady od vyšetrovateľa.“
Minister vraj nemá dôvod zakročiť

Minister vnútra za OĽaNO Roman Mikulec podobne hovorí, že zatiaľ nemá dôvod proti Zurianovi zakročiť. "Minister požiadal orgány činné v trestnom konaní o podklady, na základe ktorých bude môcť prijať rozhodnutie,“ odkázal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Žitná Lučaiová: „Cestovanie a hranice? Nie, problémom sú koronapárty pri celoplošnom testovaní"
Moderátorka Anka Žitná Lučaiová sa pozrela na počty ľudí, ktorí sa nakazili v cudzine a u nás na Slovensku. Obviňovať cestovateľov je podľa nej smiešne. Problémom sú podľa nej „koronapárty“ pri celoplošnom testovaní. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Petra Demková


Ak by sa podozrenia potvrdili, Zurianovi by hrozilo stíhanie za ohrozenie utajovanej skutočnosti. Podklady od vyšetrovateľov však Kovaříkovi či Mikulcovi zrejme zatiaľ veľa nepovedia. Zuriana ešte ani nevypočuli.

Zurian Beňove obvinenia odmieta, no podrobnosti tají. "Čakal som, že budem zbavený mlčanlivosti a budem k tomu môcť vypovedať, no zatiaľ sa tak nestalo." Mlčanlivosti ho môže zbaviť len Mikulec, no žiadosť od vyšetrovateľa ešte nedostal.
Nevie si to vysvetliť

Prečo bývalý námestník SIS Beňa svedčí o niečom, čo podľa neho nie je pravda, si Zurian vysvetliť nevie. Hovorí, že môže ísť o snahu dostať sa z väzby, keďže výraznejšie osobné spory vraj nemali. Beňa je obvinený z vydierania a ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Jankovská ide na slobodu. Súd ju prepustil zo zadržania
Bývalú štátnu tajomníčku rezortu spravodlivosti Moniku J. prepustili zo zadržania. V nedeľu (7. 3.) v noci o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu v Trenčíne. Pre médiá to uviedol advokát obvinenej Peter Erdös. Uznesenie podľa... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Zurian je vo funkcii od mája 2019, keď nahradil Petra Hraška. Ten odišiel, lebo stratil dôveru vtedajšieho policajného šéfa Lučanského a naopak, Zuriana v polícii považovali za človeka blízkeho Lučanskému.

Hraška dnes stíhajú za zneužívanie právomoci, v piatok pribudlo aj obvinenie v kauze trenčianskeho baru Fatima, v ktorej je obvinená aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer Monika Jankovská.

Ako zvládli rok s koronou politici? "Na voličov kašlú, odborníkov okrikujú, vedcom sa posmievajú"
Slovenskí vedci hodnotili slovenský rok s koronou. Svoj názor, samozrejme podložený dátami, publikovali aj Dáta bez pátosu. Tak ako sme ten rok zvládli? Najlepší krok Septembrové a októbrové kroky k obmedzeniu mobility, zavedenie izolácie... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Michal Filek