Visolajský zúri: Nemáme na nadčasy sestier ale na vládny špeciál pre jedného pacienta, to áno!
08 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský sa vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti pýta vlády a hlavne ministerstva zdravotníctva: Nie je nám tu na Slovensku ani trochu trápne?


Visolajský sa zamýšľa nad absurdnosťou vládnych rozhodnutí. "Za bleskov fotoaparátov a s promovaním fotiek na FB prevážame pacienta s COVID-19 na umelej pľúcnej ventilácii z Bratislavy lietadlom do nemeckého Dortmundu. Pacient v prázdnom vládnom špeciále ... letová hodina lietadla Tu-154M je približne 4200 eur + letiskové poplatky."




To, že sa snažíme zachrániť každého pacienta je podľa lekára chvályhodné, no problém vidí úplne niekde inde.



Prosíme





"Slovensko sa dnes prosí o pomoc ostatným krajinám, aby nám poslali svojich zdravotníkov. Prosíme, aby nám liečili našich pacientov, lebo Slovensku chýbajú lekári a sestry. Máme nakúpené drahé ventilácie a tie sú zabalené v krabiciach v sklade. Lebo ich nemá kto obsluhovať. Dusiaceho sa pacienta teda naložíme do vládneho špeciálu a za značnej medializácie ho teatrálne prevážame do Dortmundu a tvárime sa ako hrdinsky sme to vybavili...," rozčuľuje sa Visolajský na Facebooku.




Covidovému 82-ročnému mužovi po dvoch operáciách srdca odmietli poslať sanitku!
Slovensko začalo využívať aj zahraničnú pomoc pri liečbe covidových pacientov, pričom dvoch si už zobralo Nemecko. A práve ich dovoz tam, ale aj nepochopiteľnú osobnú skúsenosť, opísala vo svojom statuse Jolana Čuláková. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik





"Zamýšľa sa niekto prečo nemáme viac personálu v nemocniciach?" pýta sa šéf odborov. Dodáva:



"Zažil som mesiace trápnych debát, aby naše ministerstvo dalo slovenským lekárom, sestrám a zdravotníkom, ak sa nakazia na COVID-19 pri výkone svojho povolania, PN. Takú, akú majú na Slovensku policajti, vojaci ale aj samotní zamestnanci ministerstva. A odpoveď z MZ SR bola, že nemôžeme im to dať „aby to nezneužívali“."



Tak toto je naozaj veľmi nezvyčajná odpoveď  aj na slovenské ministerstvo. No je tu jedna vec, ktorá štve Visolajského ešte viac.


Budú šetriť aj na lekároch



"Dnes, ako zaťaženosť nemocnice COVIDom opadla, vedenie nemocnice už hľadá možnosti ako „optimalizovať personálne výdaje“. Navrhuje teda lekárom, že im časť nadčasov nebude preplácať, ale im za ne poskytne náhradné voľno. Mesačne tak chce na jednom atestovanom lekárovi "ušetriť" okolo 200 eur. Viacerí lekári už vedenie nemocnice upozornili, že po takejto zmene odídu z nemocnice preč."




Respirátory sú od pondelka povinné v obchodoch a verejnej doprave. Môžu byť FFP2, aj KN95
Od pondelka je v obchodoch a prostriedkoch verejnej dopravy povinné nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k povinnosti prekrytia horných dýchacích... Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | tasr





Visolajský skonštatoval, že na Slovensku máme nedostatok zdravotníckeho personálu, posielame pacientov vládnym špeciálom do zahraničia, ale keďže nemáme na zaplatenie nadčasov lekárom a sestričkám, tých zase posielame čerpať náhradné voľno.




Jedna sestra to zhrnula: „Čo je toto za hlúpe manažovanie, keď mňa, čo chcem pracovať a zarobiť, lebo z platu ledva vyžijem, núti vedenie nemocnice byť doma na náhradnom voľne, aby mi nemuseli zaplatiť nadčasy, a pritom sa naša krajina doprosuje Rumunsku, aby sem poslalo pár sestier?"




"Slovenskí zdravotníci majú ministerstvo, čo povie, že na vyššiu mzdu sestry nie sú na Slovensku peniaze, a potom prevážame vládnym špeciálom jediného pacienta v lietadle 1000 kilometrov do nemeckej nemocnice, aby sa o neho starali spokojní nemeckí lekári a sestry.... (stavím sa, že pár z nich budú pôvodne Slováci)," uzatvára svoj status Visolajský a už sa len pýta: "Nie je nám tu na Slovensku ani trochu trápne?"




Žitná Lučaiová: „Cestovanie a hranice? Nie, problémom sú koronapárty pri celoplošnom testovaní"
Moderátorka Anka Žitná Lučaiová sa pozrela na počty ľudí, ktorí sa nakazili v cudzine a u nás na Slovensku. Obviňovať cestovateľov je podľa nej smiešne. Problémom sú podľa nej „koronapárty“ pri celoplošnom testovaní. Čítať ďalej
08 | 03 | 2021 | Petra Demková