Srbská premiérka informovala o zmarenom pokuse o štátny prevrat. Obvinila aj zahraničné služby
08 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Srbská premiérka Ana Brnabičová prehovorila. Podľa nej sa v krajine odohral pokus o štátny prevrat, za ktorým stoja " zločinecké organizácie, mafia a časť médií v Srbsku, ako aj časť justičného systému a bezpochyby ide o zásah zahraničných služieb."


Brnabičová podľa zdroja, webu iz.ru označila nelegálne odpočúvanie prezidenta republiky Aleksandara  Vučića za pokus o štátny prevrat. Oznámila to v televízii Pink . Časová os celého pokusu je však dlhšia a bohatšia na jednotlivé epizódy.

Podľa premiérky Srbska boli do prípadu odpočúvania zapojení členovia vládnucej strany a vysokí úradníci ministerstva vnútra. Brnabičová avizovala, že vyšetrovanie tohto prípadu odhalí celý mechanizmus „do poslednej skrutky“.

Srbsko vťahujú do cudzej hry, ktorej plán bol vypracovaný v zahraničí (Alexej Toporov)
Komentár Alexeja Toporova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


„Myslím si, že ide o spoločenstvo ľudí v bezpečnostných službách, predovšetkým na ministerstve vnútra, ako aj v Srbskej pokrokovej strane, ku ktorej patrím. Zahŕňa zločinecké organizácie, mafiu a časť médií v Srbsku, ako aj časť justičného systému a bez pochybností  ide aj o zásah zahraničných služieb. Cieľom bolo destabilizovať Srbsko fyzickým alebo iným odstránením Vučiča, ”uviedla srbská premiérka Ana Brnabičová.

Srbský minister vnútra Aleksandr Vulin už skôr uviedol, že podľa orgánov činných v trestnom konaní bola hlava štátu a jeho rodinní príslušníci nelegálne sledovaná a odpočúvaná 1 572 krát. Podotkol, že sa na tom podieľali vysokí úradníci ministerstva vnútra. Zozbierané materiály boli odovzdané oddeleniu prokuratúry pre organizovaný zločin, informuje agentúra Gazeta.ru .

Začiatkom februára oznámil šéf oddelenia srbskej kriminálnej polície Bogdan Pušič pokus o atentát na prezidenta krajiny . Podľa operatívnych údajov, ktoré poskytol, sa útok pripravoval v deň sprístupnenia pamätníka zakladateľovi stredovekého srbského štátu Stefanovi Nemanovi v Belehrade 27. januára.

Vulin v januári oznámil, že srbské špeciálne služby vyšetrujú okolnosti nezákonného odpočúvania prezidenta republiky. Minister nekonkretizoval podrobnosti vyšetrovania.

"Rusko podporuje Srbsko v otázke jeho suverenity a celistvosti", tvrdí Medvedev
Rusko dúfa, že situácia na Balkáne zostane stabilná a bezpečná a je pripravené podporiť Srbsko pri udržiavaní jeho suverenity a územnej celistvosti. Uviedol to ruský premiér Dmitrij Medvedev, ktorý v sobotu vystúpil s prejavom v srbskom... Čítať ďalej
19 | 10 | 2019 | TASR