Najutajovanejším skúšobným vojenským komplexom Ruska je 929. výskumné letové stredisko GLIT
08 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Achtubinsk - práve tu sa nachádza „srdce“ jednej z najunikátnejších a zároveň najuzavretejších leteckých základní v Rusku - 929. štátne výskumné stredisko pre let (GLIT) , ktoré sa tento rok dožije 100 rokov. 


"GLIT sa nazýva „školou ruského vojenského letectva“ alebo „miestom, kde sa lietadlá učia lietať“. Na základni v leteckom centre sa testujú najnovšie vzorky lietadiel a zbraní. Mnohé z nich sú klasifikované ako „prísne tajné“ . A ako hovoria odborníci, aj umiestnenie niektorých objektov na území centra je dôležitá a chúlostivá informácia." Začína svoje strohé informácie web iz.ru.

" Na základni nášho strediska sa uskutočňujú štátne skúšky vojenského leteckého vybavenia, ako aj

Logo tajnej základne, dve posledné písmená symbolizujú osobnosť Valerija Čkalova.


leteckých zbraní ," informuje Izvestiju jeden zo špecialistov 929. strediska GLIT. - Najskôr výrobcovia lietadiel prispôsobia svoje vybavenie parametrom uvedeným vo vládnych objednávkach. Potom prevedú svoje výrobky na testovanie do systému GLIT. A až keď im špecialisti dajú zelenú, môžu byť uvedené do prevádzky a začne sa ich sériová výroba."

Pred sto rokmi bolo na moskovskej Chodynke vytvorené Vedecké experimentálne letisko letectva robotníkov a roľníkov. O niekoľko rokov neskôr bola transformované na Výskumný a skúšobný ústav . Na jeho základni boli testované všetky sovietske bojové lietadlá tých rokov: I-5, I-16, I-15, TB-1, TB-3 a tak ďalej.

USA sa intenzívne pokúšajú prísť na to, akú nadzvukovú raketu Su-57 testuje
Rusi tvrdia, že ich stíhačka piatej generácie Su-57 už začala testovať najnovšiu kompaktnú a manévrovaciu nadzvukovú raketu vzduch-zem, píše americké online vydanie The Drive. Snaží sa zistiť, o aký druh streliva ide. Čítať ďalej
23 | 02 | 2021


 

Po vojne bola hlavnou úlohou strediska práca na prúdových lietadlách. V roku 1949 sa organizácia presunula z rýchlo sa rozvíjajúcej Moskvy do Astrachaňskej oblasti. Štruktúra a úlohy ústavu sa z roka na rok zvyšovali. Objavili sa nové smery činnosti. Najmä na základe organizácie sa pracovalo na stíhačkách, bojových lietadlách, ako aj na pomocných lietadlách a vrtuľníkoch. A v roku 1989 na základe inštitútu vzniklo 929. stredisko štátnych letových skúšok ministerstva obrany ZSSR.
Štátne stredisko

"So svojím letiskom, laboratóriami, rozsiahlymi testovacími oblasťami, strelnicami a zaujímavými novými komplexmi bunkrov sa Achtubinské štátne letové testovacie stredisko, známe tiež ako 929 GLIT (929-й Государственный лётно-испытательный центр), stalo jedným z najcennejších aktív Ministerstvo obrany Ruskej federácie, píše holandský web scramble.nl.

V súčasnosti 929 GLIT je o testovaní nových domácich vyvinutých zbraní, ich hodnotení a integrácii s lietadlami a vrtuľníkmi. Achtubinsk sa často spomína rovnakým dychom ako americké testovacie centrá ako Edwards AFB, Naval Air Weapons Station China Lake, britský Boscombe Down a francúzske testovacie centrá Istres-Le Tube.

Podľa Američanov je ruský Su-57 prvým stíhačom na svete, vybaveným nadzvukovou raketovou muníciou (detailné video)
USA reagovali na informácie o nedávnom testovaní stíhačky Su-57 s ostrým použitím nadzvukovej rakety. Predtým iba zhovievavo tvrdili, že ide o malé nadzvukové rakety "vzduch-zem". Tentoraz už berú ruský stroj vážne. Čítať ďalej
22 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Najvýznamnejšie bolo nasadenie predsériových lietadiel Suchoj Su-57. Časopis Scramble Magazine uznal, že Su-57s Bort číslo 509 Blue a Bort číslo 510 Blue uskutočnili niekoľko veľmi krátkych letov z Ruskado Sýrie a nad ňu počas posledných niekoľkých rokov. Dňa 25. decembra 2020 tiež 929 GLIT dostalo prvý sériovo vyrobený Su-57 s Bortovým číslom 01 modrý. Toto je tiež prvý Su-57 s označením 929 GLIT na trupe za kokpitom. Údajne sa tento FELON - ako je pomenovaný v spravodajskom systéme NATO - použije na testovanie nadzvukových vzduchom strieľajúcich zbraní v Achtubinsku.

Glit 929, snímka Google Earth


Analýza posledných snímok aplikácie Google Earth odhalila niektoré zaujímavé fakty. Na rôznych hangároch sa zdá, že viac stíhačov MiG-31 čaká na prestavbu, aby mohli niesť rakety Kindžal pod svojou stredovou osou. Taktiež sú viditeľné novopostavené komplexy bunkrov na rozsiahlom území severne od pristávacích dráh Achtubinsku obklopené dvojitými plotmi. Možno sa len domnievať, čo sa deje v komplexoch za tými dvojitými plotmi.

Achtubinsk je tiež domovom prvého lietajúceho Ohotnika (SU 70). Na zverejnených záberoch ruského ministerstva obrany Ochotnik letel po boku Su-57. 12. februára 2021 oznámil zdroj v rámci rusko-vojensko-priemyselného komplexu, že v leteckom závode Novosibirsk Čkalov sa stavajú ďalšie tri prototypy.

929 GLIT si drží svoju testovaciu zásobovaciu základňu aj v Sýrii.

Unikátne letecké testy "nadpozemského" ruského Suchoja SU-70 vydesili Pentagon aj Biely dom (video)
Špecializované "západné" armádne vojensko-politické portály zaznamenali, že Rusi uskutočnili jedinečný komplexný test multifunkčného úderného-prieskumného Suchoja „Ochotnik-B“. NATO stroj označuje kódom S-70. Agentúra pre pokročilé výskumné... Čítať ďalej
19 | 02 | 2021 | Ivan Brožík