Vláda plánuje pracujúcim ľuďom v pandemickej izolácii zabezpečiť plný príjem
07 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Nedodržiavanie karantény je problém, ktorý sa usiluje vyriešiť vláda po novom aj kontrolami polície. Pomôcť by tomu mal i príplatok k pandemickej PN-ke.


Výpadok z príjmu riešia mnohí porušovaním karantény. Byť dva týždne doma si dovoliť jednoducho nemôžu. Problém s porušovaním karantény má asi tretina Slovákov aj preto, že za dva týždne v karanténe doteraz dostávali iba 55 percent z platu. Od tohto mesiaca by už chýbajúca časť mzdy nemala byť dôvodom na porušovanie karantény, pretože ľudia v nej dostanú viac, informuje portál cas.sk.
Covidový príplatok zabezpečí pracujúcemu dorovnanie PN-ky s príjmom v zamestnaní

Polícia zaznamenala len za január 686 porušení povinnej karantény. Nový príplatok by tento počet mal znížiť. Pracujúci človek s pozitívnym testom či s prejavom ochorenia, ktorý musí zostať v 14 dňovej karanténe, dostane od štátu finančné odškodné. Mala by to byť akási kompenzácia vo forme covidového príplatku, ktorá ba mala spolu s pandemickou PN-kou vykryť úroveň čistej mzdy.

Ten, kto musí zostať doma v karanténe, by teda za tento čas neprišiel o žiadne peniaze. Sociologička Zuzana Kusá si myslí, že problém porušovania karantény to môže vyriešiť. Táto zmena podľa nej odstráni strach ľudí zo sociálnych a ekonomických dôsledkov dočasného výpadku v príjme.

„Toto opatrenie malo prísť už skôr, pretože je predpoklad, že ak ľudia narúšali karanténu a chodili do práce, robili to z dôvodu existenčných otázok, ktoré boli pre nich pálčivejšie ako možná nákaza iných. Príplatok nechá ľudí v pokoji, že nestrácajú dôležitú časť príjmu, že nie sú ohrozené splátky ich hypoték. Môžu ostať doma bez pocitu, že finančne ohrozujú svoju rodinu a že ju môžu priviesť do existenčných problémov,“ skonštatovala Zuzana Kusá.

Nariadenie, ktoré predstavil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, musia ešte schváliť poslanci na marcovej schôdzi. Účinnosť začne podľa Krajniaka platiť už od marca 2021.

„Kompenzácia pre ľudí v karanténe je určite pozitívna a férová zo strany štátu. Určite to pomôže a motivuje ľudí zostať doma v rámci karantény. Rovnaká kompenzácia by bola potrebná pre všetkých tých, ktorí sú vynútene zavretí z dôvodu opakujúceho sa núdzového stavu," doplnil Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív.

WHO varuje, že pandémia Covid-19 nie je ani posledná ani "tá najväčšia"
Odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie varovali, že hoci pandémia koronavírusu bola veľmi závažná, „nemusí byť nevyhnutne tá najväčšia“, a že svet sa bude musieť naučiť s Covid-19 žiť, informuje Guardian. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Diana Zaťková

Ako je to doteraz

14 dní - máte nárok na pandemickú PN

70 % - percent z čistej mzdy dostávate od prvého dňa zo Sociíálnej poisťovne, čo je 55 % denného vymeriavacieho základu

55 % - z príjmu dostávate, ak máte deti a využívate pandemické ošetrovné

- poberanie pandemickej OČR platí počas celej krízovej situácie a zatvorenia škôl
Po novom

100 % - náhrada platu pri covidovom príplatoku a pandemickej PN

- pointou je nahradiť zamestnancovi v karanténe celú čistú mzdu

- nariadenie začne platiť od začiatku marca

Pandémia doteraz stála celý svet viac ako 13 biliónov dolárov
24 | 12 | 2020 | Diana Zaťková