Vedec Čekan: Vláda nemala dodnes tlačovku k opatreniam, ktoré sme spolu pripravili
07 | 03 | 2021 I Petra Demková

Pavol Čekan prekvapuje. Niekoľkodňové radenie sa vlády s vedcami nemá výsledok. Na opatreniach sa však zhodli. Dodnes nebola žiadna tlačová beseda, na ktorej by niekto o výsledkoch informoval. Prijaté opatrenia nezodpovedajú dohodnutému.


Na Slovensku potvrdili prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu
07 | 03 | 2021 | sefredaktor

Jedna diskusia, dve uznesenia

Čekan poskytol rozhovor Hospodárskym novinám. „Vláda minulú nedeľu schválila viaceré opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu, nie všetky však začali platiť. Máme prísnejší lockdown, no nie je jasné, či to bude stačiť. Jeden z bodov, na ktorých sa vedci zhodli a odporučili ich vláde, je zlepšenie komunikácie a odkomunikovanie opatrení. Pravdou však je, že dodnes k nim vláda nemala tlačovú konferenciu,“ informuje portál HN.

„Určite to mrzí nie len mňa, ale aj všetkých odborníkov, ktorí sedeli na vláde. Diskutovalo sa o tom, ako budú komunikované tieto nové opatrenia,“ hovorí o rokovaniach s premiérom Igorom Matovičom biochemik Čekan. Upozorňuje, že napriek tomu, že sa na rokovaniach zúčastnil, je v rovnakom pomykove ako všetci občania. Nevie, čo vláda nakoniec schválila.

Čekan dokonca videl dve uznesenia vlády, ale iba jedno z nich hovorí, že návrhy vedcov boli zobraté do úvahy. „Druhé hovorí o niečom inom, ako keby sme sedeli na úplne inej diskusii. Neviem, teda, ktoré je smerodajné a stále čakám na to, že niekto tú tlačovku spraví a naozaj ľuďom vysvetlí, čo tie návrhy znamenajú,“.

Ferenčák: Nech Krajčí radšej okamžite odíde a nahradí ho skutočný odborník
Niekoľkokrát zmenený poradovník na očkovanie vakcínami proti koronavírusu prekáža mnohým. Patrí medzi nich aj poslanec za Hlasu a primátor Kežmarku Ján Ferenčák, ktorý svoju nevôľu neskrýva ani na sociálnej sieti. Čítať ďalej
07 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Aj lockdown sa musí oplatiť

Jednou z hlavných tém rokovaní bolo aj zníženie mobility ľudí. Práve to prispieva k šíreniu nákazy. Čekan však tvrdí, že ani týždeň po diskusii na vláde sa mobilita neznížila. Čísla hospitalizovaných a úmrtí sú stále veľké. Opatrenia sa podľa neho musia prijať okamžite, aby sa situácia zastabilizovala. Za dôležité považuje aj zvýšenie PN a OČR. Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že tam lockdown a karanténa fungovali práve preto, že si ľudia mohli dovoliť z finančného hľadiska ostať doma.

Zverejnené opatrenia po štvordňovom rokovaní, považuje za kompromis. Najprv sa totiž hovorilo o úplnom vypnutí krajiny. To by však malo obrovské dopady na ekonomiku. Zároveň upozorňuje, že súčasná situácia vytvára v ľuďoch pandemickú únavu a obáva sa, aby to neprerástlo v pandemický hnev.

„Preto je veľmi dôležité sa nezahrávať s ľuďmi, a nedostať ich do situácie, že tá únava, frustrácia, hneď prejde až do zúfalého odmietania aj toho najlepšieho,“ myslí si vedec.
Testovanie zvyšuje mobilitu

Plošné antigénové testovanie je podľa Čekana dnes už skôr sociologický problém. „Vieme, ako testy fungujú a ako sú spoľahlivé. Teraz je tá diskusia skôr o tom, či v nás nevytvárajú falošný pocit bezpečia. Počuť aj úvahy, že práve celoplošné testovanie zvyšuje našu mobilitu. Kvôli presunom na odberné miesto ľudia opustia svoju domácnosť. S negatívnym výsledok sa navyše ľahšie rozhodujú porušiť opatrenia a ísť napríklad navštíviť príbuzných,“ povedal Pavol Čekan.

Vedec Čekan ohlasuje koniec slobody pre nezaočkovaných a teší sa na to
Napriek tomu, že vláda opakuje, že očkovanie proti Covidu povinné nebude, stále sa vynárajú pochybnosti o dobrovoľnosti. Ľudia sa boja, že povinné bude a ak aj nie, vlády krajín poschvaľujú také zákony, ktoré neozačkovaným skomplikujú život a... Čítať ďalej
31 | 12 | 2020 | Petra Demková