Ako z filmu: Ruska sa stala vyšetrovateľkou aby po 23 rokoch pomohla odhaliť otcovho vraha
07 | 03 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 07/03/2021

 

Vyšetrovatelia po dlhých rokoch zistili, že si vraždu otca Anastázie Sadrievovej objednal jeden z vodcov vtedy najväčšej zločineckej skupiny v meste. Obeť totiž odmietla „platiť za ochranu“.Uviedol Ntv.ru. 

Anastázia Sadrievová, staršia asistentka pre vzťahy s médiami vyšetrovateľov v Novgorodskom regióne Ruskej federácie pripustila, že do orgánov činných v trestnom konaní prišla kvôli vražde svojho otca podnikateľa. Stala sa ešte v roku 1997.

 
Pred očami manželky

Otec Anastázie mal v čase vraždy vlastné stavebné firmy. Zastrelili ho pri vchode do domu pred očami jeho manželky. Vyšetrovanie vraždy sa síce začalo, ale nikdy nebolo úspešne dokončené.

Anastázia vtedy študovala v 10. ročníku. „S matkou sme sa mali dobre. Otec platil za doučovanie a ja som sa chystala študovať cudzie jazyky. Jeho vražda ale obrátila celý náš život naruby,“ vraví.

Nevzdávala sa

Pripustila, že sa nikdy nedokázala vyrovnať s tým, že vrahovia jej otca neboli zatknutí. Túžba chytiť ich a potrestať ju primäla študovať právo. Po ukončení školy najskôr pracovala na prokuratúre a v roku 2007 sa napokon naozaj stala vyšetrovateľkou.

Časom dokonca získala i hodnosť plukovníka. Pokúsila sa znovu začať vyšetrovanie vraždy svojho otca. Zdalo sa ale, že je všetko stratené. Kým sa šéfom regionálnych vyšetrovateľov nestal Nikolaj Suprun. Rozhodol sa na prípad vraždy jej otca pozrieť osobne. Zostal prekvapený, keď zistil, že sa nikdy nedostal k súdu. Napriek tomu, že pri vyšetrovaní boli zistené dôveryhodné stopy.

Jej tušenie bolo správne

Už keď dospievala, mala Anastázia podozrenie, že za vraždou otca môže stáť jeho vlastný priateľ. Ten mal totiž známeho automechanika, ktorý sa podieľal na opravách automobilov šéfov kriminálnych skupín.

Vyšetrovanie vraždy obnovené po 23 rokoch

Vyšetrovanie vraždy jej otca Alexandra Sadrieva bolo znova obnovené až v lete 2020. A výsledkom bolo skutočne zadržanie tých osôb, ktorých Anastázia podozrievala. Vyšetrovatelia zistili, že si vraždu objednal vodca jednej z vtedy najväčších zločineckých skupín v meste. Jej otec totiž odmietol „platiť za ochranu“, čo ho stálo život.

Jeden z vrahov sa už priznal k vine a jeho prípad je predložený na súde. Vyšetrovanie druhého podozrivého ešte pokračuje. Samotný objednávateľ vraždy bol zastrelený dva roky po smrti otca Anastázie.