Via Iuris: Vláda využívala skrátené legislatívne konanie neodôvodnene
06 | 03 | 2021 I sefredaktor
Vláda využívala skrátené legislatívne konanie aj na zmeny, ktoré sa netýkali mimoriadnych okolností. V hodnotení prvého roka vlády Igora Matoviča (OĽANO) to pre TASR uviedli advokátky spolupracujúce s Via Iuris Kristína Babiaková a Eva Kováčechová.
Bez pripomienkového konania

Via Iuris kritizuje rezort spravodlivosti, ktorý implementoval do novely ústavy vylúčenie možnosti preskúmavať súlad ústavných zákonov s ústavou Ústavným súdom až po medzirezortnom pripomienkovom konaní. „Tiež bola doplňujúcim návrhom poslancov v druhom čítaní vložená do ústavy úprava týkajúca sa hmotného zabezpečenia v starobe, ktorá neprešla pripomienkovaním vôbec,“ upozorňuje organizácia.
Verejná diskusia nevyhnutná

Tieto zmeny boli podľa Via Iuris  tak zásadné, že odborná verejná diskusia mal byť nevyhnutná. Zohľadnila by na jednej strane prínos a aj riziká navrhovaných zmien.
Otázniky nad obsadením generálneho a špeciálneho prokurátora

V oblasti právneho štátu Via Iuris  vníma otázniky v súvislosti s obsadením generálneho a špeciálneho prokurátora. „Majú sedem rokov na to, aby verejnosť presvedčili, že určité obavy súvisiace s ich osobami nie sú opodstatnené,“ uviedli advokátky.
Vyšetrovanie v justícii

Ako pozitívne vníma Via Iuris  kroky, ktoré polícia a prokuratúra vedie v oblasti odhaľovania a vyšetrovania závažnej trestnej činnosti. Ide najmä o veci korupcie, organizovaného zločinu a ktorá sa týka aj osôb z prostredia justície, prokuratúry, polície, významných oligarchov, ako aj politikov.