Letanovská zo Za ľudí: Matovič aj Krajčí musia z vlády odísť
06 | 03 | 2021 I Petra Demková

Poslankyni Za ľudí Andrei Letanovskej došla trpezlivosť. V rozhovore pre HN uviedla, že z vlády musia odísť tak premiér Igor Matovič, ako aj minister zdravotníctva Marek Krajčí.



Matovičov štýl je neprijateľný, musí byť vymenený

Najväčší problém celej koalície je podľa Andrey Letanovskej spôsob vládnutia Igora Matoviča. Ten je pre ňu doslova neprijateľný. „To, ako nakúpil Sputnik V, ako o tom diskutoval. Presviedča ľudí, že zachraňuje životy a porušuje pritom pravidlá. Jeho spôsob vládnutia je niečo, čo sa dlhodobo ťažko znáša,“ povedala pre portál HN.

Letanovská: Zišiel by sa nám lepší manažér krízy!
Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Andrea Letanovská (Za ľudí) pripustila, že by sa Slovensku zišiel lepší manažér koronakrízy. V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike uviedla, že ako občan aj zdravotník vníma nedostatočné narábanie s... Čítať ďalej
20 | 12 | 2020 | Michal Filek


Podľa poslankyne je, medicínsky povedané, len jedna kauzálna terapia našich problémov. „A to je výmena premiéra. Požadujeme rekonštrukciu vlády a myslíme si, že je to jediná cesta ako slušne a efektívne dovládnuť.Aa naplniť sľub a odkaz posledných volieb. V žiadnom prípade nechceme predčasné voľby ani výmenu celej vlády, ale opravu nefunkčného článku,“ vyjadrila jasne.

Za ľudí však rešpektuje výsledok volieb a uznáva, že OĽANO má ako víťaz nárok na premiérsky post. Podľa Letanovskej by bola dobrá voľba Eduard Heger.
Odísť musí aj Krajčí

Letanovská má obrovský problém aj s ministrom Krajčím. „Viac než pol roka avizujem, že máme slabého ministra zdravotníctva, ktorý sa vôbec nehodí do tejto doby. Nezvládame pandémiu a zdravotnícky manažment. Ja do toho vidím a viem to posúdiť. Je nás viac, ktorí uvažujeme o tom, že nechceme byť toho súčasťou. Odchod Krajčího je jedna z dvoch vecí, ktoré požadujeme. Po jeho výmene voláme dlhodobo,“ uviedla.

Lekárka a poslankyňa si nevie vysvetliť dôvody, pre ktoré sa Krajčí stále drží ministerskej stoličky. „Do istej miery môže zohrávať úlohu to, že má podporu premiéra. On ho tam chce mať, sú si blízki. Takže možno pocit istoty, ktorý mu dáva Igor Matovič, je jeden z pilierov jeho zotrvávania. Inak si to neviem vysvetliť,“ povedala.

Mesík: Tým pri moci neprekážajú tisíce mŕtvych, zruinovaná ekonomika ani zadlžený štát
Slovenská vláda je v kríze a dve koaličné strany hovoria, že je potrebná jej rekonštrukcia. Môžu za to aj tisícky mŕtvych na Covid či stovky nakazených v nemocniciach. Čo si o celej situácii myslí analytik globálnych rizík Juraj... Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik

Krajčí vyvoláva rozbroje

Podľa Letanovskej je pandemická situácia u nás skutočne zlá: „Nemáme požadovaný dosah opatrení. Pacienti prichádzajú do nemocníc v zlom stave. Lôžka sú plné, veľa ľudí zomiera. Určite je tento stav aj následkom manažmentu zdravotníctva. Krajčí nevytvára podmienky, nie je schopný viesť diskusiu, ktorá by bola konštruktívna, motivujúca a prinášala aspoň predpoklady dobrých výsledkov," vymenúva poslankyňa.

Podľa nej Krjačí na ministerstve skôr rozbroje. Ľudia sú neistí, komunikuje s nemocnicami chaoticky, nevie si presadiť rozumné veci, ktoré mu odborníci pripravia. Nemá vôbec predpoklady, aby bol dobrým manažérom a ministrom.
COVID pacienti aj na onkológii

Letanovská je zároveň aj primárkou ARO v Národnom onkologickom ústave. Opisuje situáciu, keď pred mesiacom bola kríza s nedostatkom lôžok v Univerzitnej nemocnici v Bratislave. „Vtedy ministerstvo rozhodlo, že musíme zobrať aj neonkologických COVID pacientov. V priebehu pár dní ich prišlo naraz 12. To nám do veľkej miery zmenilo fungovanie, lebo všetci skončili na ventilácii. Asi dva týždne sme vôbec neboli schopní operovať. Potom sme znovu začali, ale posledné dni opäť robíme len menšie výkony, lebo máme plno,“ popísala. Táto situácia podľa Letanovskej vtedy doslova ohrozila životy.
Nešťastné AG testy

Lekárka skritizovala aj celoplošné testovanie. „Testovalo sa antigénmi, ktoré sú málo citlivé. My to vidíme aj v nemocnici. Antigény používame. Nikdy nie bez PCR testu, ktorý robíme paralelne. Je tam vysoká miera falošnej negativity, aj keď ide o pacientov, ktorí majú príznaky. K tomu patrí aj falošná spokojnosť, že ľudia s negatívnym testom sa môžu slobodnejšie pohybovať. Čiže plošné testovanie narobilo veľkú škodu. Nechali sme sa oklamať. Preto aj nariadenia meškali. Navyše sme dlho nevymáhali opatrenia. Teraz sa sprísnili, ale asi len na papieri. Ľudia majú problém ich dodržiavať, lebo im často ani nerozumejú,“ myslí si primárka.

Lekár Šóth odkazuje Krajčímu: V zdravotníctve vládnu chaos a nesystémové riadenie
06 | 03 | 2021 | editor01hd

Bez dát sú hluchí a slepí

Upozorňuje aj na dianie v iných nemocniciach, totiž mnoho nemocníc nepretestuje pacientov PCR testom. „Prispelo k tomu aj to, že minister rozhodol, že budú preplatené poisťovňou iba dva PCR testy do mesiaca. To je jedno z chybných opatrení,“ povedala. „Štruktúru dát nemáme presnú, sme slepí, hluchí a je to o to horšie, že počet hospitalizovaných je rozhodujúce kritérium, ktoré zapína a vypína opatrenia. Mali by sme dátam preto lepšie rozumieť a lepšie ich zbierať,“ kritizuje ďalej.
Nahradí Letanovská Krajčího?

Na záver Letanovská popísala aj situáciu na rokovaniach Ústredného krízového štábu. Na účasť bola nominovaná viceprmiérka Remišovou. „Ja som tam nestretla nikoho, kto by mal na starosti manažment nemocníc ani štátneho tajomníka. Bolo tam kvantum ľudí, ale nikto z nemocníc, a tak som sa snažila predniesť túto agendu ja. To, že sme si začali všímať počty hospitalizovaných, bola jedna z mála vecí, ktoré sa mi podarilo pretlačiť. Ale stále som mala pocit, že moje odborné argumenty neboli brané do úvahy,“ popisuje dianie v poradnom orgáne.

Podľa informácií HN by práve Andrea Letanovská mohla ministra Krajčího nahradiť. Tá však tvrdí, že o ničom nevie, „počujem to prvý raz,“ povedala. „Táto ponuka tu vôbec nie je a ani si neviem predstaviť, že by mala prísť od premiéra Matoviča,“ uviedla.

Andrea Letanovská jeprimárkou na oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave, poslankyňou NRSR za stranu Za ľudí a členkou Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo. V minulosti šéfovala Operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby.

Zdravotníci kritizujú ministra: Prvý rok Mareka Krajčího vo funkcii bol krokom vedľa
Minister zdravotníctva Marek Krajčí je vo funkcii rok, no za svoju prácu počas tohto obdobia si podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov pochvalu nezaslúži. Podľa zväzu spravil „krok vedľa“. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik