Kúpu Sputnika V zvažuje už i Poľsko
06 | 03 | 2021 I sefredaktor



Preklad: Redakcia HD 06/03/2021

Podľa poľského ministra obrany môžu členské štáty únie buď „naďalej dodržiavať európsku solidaritu a zostať bez prostriedku na boj proti koronavírusu, alebo si vyjednajú vakcínu nezávisle“.Uviedol portál Riafan.ru.

Poľský minister obrany uviedol, že Varšava by tiež mohla kúpiť ruskú covid vakcínu Sputnik V a obísť tak regulačné orgány EÚ. Tento krok ale môže spôsobiť spor medzi Poľskom a susednými pobaltskými štátmi.




Pobaltie v šoku

Poľské orgány aktuálne zvažujú dostupné možnosti nákupu vakcín proti COVID-19. Vedenie krajiny skúma situáciu na trhu a už sa obrátilo na niekoľko farmaceutických spoločností so žiadosťou o získanie licencie na výrobu vakcín. Podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka Varšava nevylučuje ani možnosť kúpy ruského Sputnika V. Prvoradým cieľom je totiž čo najrýchlejšie zastaviť šírenie COVID-19.

„Momentálne sa zameriavame na zastavenie hroziacej tretej vlny. Vyzývame každého, aby preukázal zodpovednosť za svoje zdravie a tiež zdravie ostatných ľudí,“ citoval ministra Rubaltic.ru.

Európska únia zlyhala

Brusel v prípade covid očkovania vo svojich krajinách zlyhal. Teraz môžu jednotliví členovia naďalej dodržiavať európsku solidaritu. To ale znamená, že zostanú bez akéhokoľvek prostriedku na boj proti koronavírusu. Alebo si nezávisle vyjednajú dodávky vakcín,“ zdôraznil Blaszczak.

Tak ako to už napríklad urobilo Maďarsko a Slovensko, ktoré dostali Sputnik V bez súhlasu Európskej agentúry pre lieky.

Ak sa poľské orgány napokon predsa rozhodnú kúpiť ruskú vakcínu, postavia sa proti pobaltským krajinám. Z nich sú Lotyšsko a Estónsko pripravené používať Sputnik V až po úradnom schválení vakcíny v EÚ. Litva je podľa predsedníčky vlády Ingridy Šimonytéovej dokonca kategoricky proti akýmkoľvek prostriedkom z Ruska.

Ruská vakcína proti koronavírusu Sputnik V bola schválená na použitie už v 45 krajinách sveta. Prostriedok, ktorý vyvinuli vedci z centra Gamalej sa umiestnil na druhom mieste v celosvetovom rebríčku obľúbenosti covid vakcín.