Iba jedna dávka Sputniku stačí na vytvorenie silnej imunity u ľudí, ktorí už boli infikovaní Covidom
06 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Argentínska štúdia ukázala, že ľudia, ktorí už mali koronavírus, vykazujú silnú imunitnú reakciu. Stačí im im iba jedna dávka ruskej vakcíny Sputnik V, informuje portál RT.


U každého z účastníkov štúdie sa vytvorili protilátky po tom, čo dostali obe dávky Sputniku V. Uvádza sa to v najnovšej správe neziskového výskumného centra v Buenos Aires Inštitút Leloir (FIL).

Výskum podporili Národná rada pre vedecký a technologický výskum (CONICET) a ministerstvo zdravotníctva. Zúčastnilo sa ho 142 dobrovoľníkov z radov zdravotníckych pracovníkov v Buenos Aires vo veku od 18 do 59 rokov. Boli testovaní pred očkovaním, tri týždne po prvom očkovaní a rovnako aj po druhej dávke vakcíny.

Dvadsaťdva dobrovoľníkov už malo koronavírus. Ich testy poskytli vedcom zaujímavé výsledky.

Zakázať export vakcín? To isté môžeme urobiť aj my, varuje francúzsky minister zdravotníctva
Francúzsko by si mohlo vziať z Talianska príklad a zakázať vývoz vakcín proti Covid-19, uviedol francúzsky minister zdravotníctva, pričom tým odkázal na to, ako Taliansko zablokovalo zásielku vakcín od spoločnosti AstraZeneca do Austrálie,... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár


„Ľudia, ktorí boli predtým vírusu vystavení a o ktorých bolo známe, že majú protilátky pred začiatkom očkovania, si vytvorili po podaní jednej dávky vakcíny Sputnik V rýchlu imunitnú odpoveď,“ informovala Andrea Gamarniková, vedúca Laboratória molekulárnej virológie vo FIL.

Ruská vakcína zúročuje „imunologickú pamäť“, ktorú generuje koronavírus u bývalých pacientov, a produkuje v nich „zvýšené hladiny protilátok“, dodal Jorge Geffner, člen výskumného tímu a vedúci pracovník CONICET.

Štúdia odhalila, že hladina protilátok u predtým infikovaných ľudí, ktorí dostali jednu dávku Sputniku V, môže byť až osemkrát vyššia ako u osôb, ktoré nikdy nemali Covid-19 a boli im podané dve dávky.

USA a Čína prechádza z colnej vojny do technologickej, varuje profesor ekonómie
Technológia je jednou z hlavných otázok, o ktorej bude Čína tento týždeň diskutovať na svojom národnom kongrese. Vláda považuje tento sektor za kritický pre svoju snahu o modernizáciu a sebestačnosť v nasledujúcom desaťročí, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár