Generálna prokuratúra potvrdila, že únos Vietnamca bol spáchaný bez účasti slovenských úradov
06 | 03 | 2021 I sefredaktor
Generálna prokuratúra po preskúmaní okolností únosu vietnamského občana z roku 2017 dospela k záveru, že žiadna relevantná skutočnosť neodôvodňuje vedomú participáciu občanov SR na zločine.    Rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) v kauze údajného únosu Vietnamca boli správne a zákonné, cituje uznesenie GP  TASR.  

„Nebola zistená žiadna relevantná skutočnosť, ktorá by odôvodňovala záver o vedomej (úmyselnej) participácii občanov Slovenskej republiky na únose vietnamského občana, spočívajúcej v poskytnutí vládneho lietadla vietnamskej delegácii,“ uvádza sa v uznesení GP.

 
Masívna diskreditačná protivládna kampaň

Stanovisko GP tak uzatvára prípad, ktorý poslúžil ako zámienka pre masívnu diskreditačnú protivládnu kampaň zo strany liberálnych médií namierenú predovšetkým proti vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. V Denníku N, v SME, či v na portále Aktuality.sk boli publikované desiatky materiálov naznačujúcich spolupáchateľstvo exministra.

 
Zneužitie slovenského vládneho špeciálu

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

 
Leško: exminister vnútra, je dôvodne podozrivý

7. augusta 2018  súčasný poradca prezidentky Čaputovej Marián Leško v rozhovore pre Denník N uviedol: "Jeden z najvyšších predstaviteľov slovenskej štátnej moci, exminister vnútra, je dôvodne podozrivý, že vedome spolupracoval s komunistickým režimom a jeho tajnou službou na zavlečení vietnamského občana do Vietnamu."

 
Leško: Jedna  z najväčších káuz všetkých troch Ficových vlád

všetkých troch Ficových vlád, ktorá vrhá veľmi zlé svetlo na celú Slovenskú republiku, vládnu koalíciu, no predovšetkým na Smer, jeho predsedu Roberta Fica a podpredsedu Roberta Kaliňáka. Táto kauza poškodzuje Slovensko v medzinárodnom ohľade tak, ako doteraz možno žiadna iná kauza Ficových vlád," tvrdil dnešný poradca Čaputovej.

 
Šéfredaktor Denníka N: Kaliňáka usvedčujú služby, ktoré ponúkol únoscom

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný napísal, že "detektor lži Kaliňáka nezachráni, usvedčujú ho služby, ktoré ponúkol únoscom."

 
Denník N nevidel dôvod na ospravedlnenie

Kaliňák viackrát odmietol, že by Slovensko bolo do únosu muža vedome zapletené a novinárov vyzýval, aby sa ospravedlnili osobám spomínaným v kauze., čo však šéfredaktor Denníka N odmietol, hoci berlínsky súd sprístupnil Denníku N rozsudok nad jedným z únoscov, v ktorom sa uvádza, že nie je známe, že by slovenská vláda vedela o skutočnom dôvode využitia špeciálu.

 
Kiska: Saková sa snaží mariť  vyšetrovanie

Bývalý prezident Andrej Kiska obvinil Kaliňákovu nástupkyňu Denisu Sakovú, že sa snaží mariť  vyšetrovanie prípadu: „Jej aktuálne stanoviská k podozreniam zo zneužitia štátnej moci sa zatiaľ javili ako zle skrývaná snaha zametať stopy a chrániť bývalé vedenie,“ povedal o Sakovej v auguste 2018 Kiska.

 
Nemecký súd nenašiel dôkazy o vedomej participácii občanov SR

GP konšatovala  že k záveru o vedomej participácii občanov SR na únose vietnamského občana na základe vykonaného dokazovania nedospeli ani nemecké súdy, ktoré právoplatne rozhodli o odsúdení jedného obžalovaného.