Fico: Daniel Lipšic je nájomný inkvizítor Matovičovej „soldatesky“
06 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Prepustenia a opätovné zadržania Moniky Jankovskej si vo videu na sociálnej sieti všíma aj expremiér Robert Fico. Šéf Smeru v ňom tvrdí, že špeciálny prokurátor a politik Daniel Lipšic je nájomný inkvizítor.


Fico je vyštudovaný právnik. Preto vníma väzbu nominantov Smeru veľmi citlivo. Príkladom je aj prepustenie z väzby a následné znovu uväznenie bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Za zvláštne maniere sú zodpovední premiér Matovič a špeciálny prokurátor Lipšic.
Obvinenia sú postavené na vode a výmysloch nedôveryhodného udavača

„Ako sa Matovičovi rozpadáva vláda, tak sa mu ako domček z kariet rúca aj jeho obludná politická agenda bezdôvodného stíhania a zatvárania nominantov opozície,“ tvrdí Fico

Zameriava sa na „udavača“ sudcu Vladimíra Sklenku. „Už 10-krát sme kričali, že mnohé politicky motivované obvinenia stoja úplne na vode. Sú vymyslené a často vychádzajú len z jediného svedectva. Nedôveryhodného udavača, bývalého sudcu Sklenku. Toho Sklenku, ktorý sa priznal k úplatku 170 tisíc eur a chodí po slobode. A za to nezmyselne udáva, aby večer mohol ísť do svojej vlastnej postele,“ hovorí šéf Smeru. Pripomína, že bol to práve Sklenka, kto udal minulý rok aj sudcu najvyššieho súdu Jozefa Kolcuna.

„V presne nezistený deň v období rokov 2017 a 2018 na neznámom mieste, v rámci neurčitého konkurzného konania dal sudca Najvyššieho súdu SR Jozef Kolcun si sľúbiť od neurčitej osoby neurčitý úplatok pre sudcu za to, že tento rozhodne v prospech neurčitej osoby,“ citoval Robert Fico z uznesenia.

Podľa neho sú v ňom samé neurčité veci. „Generálny prokurátor toto obvinenie zrušil, lebo podľa neho boli skutky v obvinení tak neurčité, že obvinenému neumožňovali jeho právo na obhajobu. Pretože nevedel, voči čomu sa má vlastne brániť. A to bol stíhaný šesť mesiacov ako sudca najvyššieho súdu,“ vraví trojnásobný premiér.


Hlavná úloha Lipšica je držať opozíciu vo väzbe, až kým niektorí nezomrú

Podľa Fica mal Kolcun šťastie, že v jeho prípade nedal ústavný súd súhlas na väzbu. Inak by tam sedel šesť mesiacov a netušil prečo.

„My vieme prečo. Lebo to malo slúžiť Matovičovi ako bojuje so súdnou mafiou. Za toto sa bude vyvodzovať zodpovednosť,“ konštatuje šéf Smeru. Poukazuje aj na väzbu bývalej podpredsedníčky najvyššieho súdu Jarmilu Urbancovú.

„Tá sedí vo väzbe, pričom skutky, z ktorých je obvinená, majú rovnakú kvalitu. V presne nezistenom období v roku 2014 na nezistenom mieste podpredsedníčka Urbancová prijala od neurčitej osoby úplatok vo výške 5 tisíc eur. Pre sudcu Sklenku, ktoré finančné prostriedky mu odovzdala v presne nezistenom období v neznámej reštaurácii v Bratislave. Za to, že v právnej veci žalobcu neurčitá stavebná firma a tak ďalej a tak ďalej,“ opäť zacitoval Fico z uznesenia.

„Aj tu generálny prokurátor konal a v časti zrušil obvinenie, hoci doktorka Urbancová je naďalej uväznená a doma má viac ako 80-ročného ťažko chorého manžela,“ konštatuje expremiér.

Ďalším Ficovým objektom obhajoby je Monika Jankovská, ktorú síce pustil najvyšší súd z väzby, no vzápätí ju pred väznicou zadržali kukláči opäť. „Totálne poničenú, stýranú a poníženú ženu. A nastupuje špeciálny prokurátor Lipšic, aby Matovičovi a jeho agende aspoň trochu zachránil zadok. To je nakoniec jeho hlavná úloha. Pokračovať v kriminalizovaní nominantov opozície a držať ich vo väzbe čo najdlhšie. Možno až kým nezomrú,“ hovorí Fico.

„Nájomný inkvizítor Lipšic tvrdí, že Moniku Jankovskú nebolo možné pustiť z väzby na kauciu, ktorá bola stanovená vo výške 100 tisíc eur. A vie, že klame. Platí Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý má v tomto prípade prednosť pred slovenským trestným poriadkom, a ten garantuje právo obvineného na kauciu, ktoré nemožno obvinenému vziať len konštatovaním, že slovenský Trestný poriadok to neumožňuje,“ vysvetľuje čo-to z práva Fico.

Najvyšší súd vyvrátil nesprávne tvrdenie špeciálneho prokurátora D. Lipšica o kolúznej väzbe
Najvyšší súd (NS) reaguje na štvrtkové vyjadrenie špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, ktorý povedal: "Domnievame sa, že v prípade kolúznej väzby je nahradenie väzby kauciou alebo probačným dohľadom vylúčené. Vyplýva to jednak z jednoznačného... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Po Matovičovej duševnej zvrátenosti tu zostanú desiatky poškodených ľudí

Šéf Smeru-SD tvrdí, že Lipšicovi nevadí, že mu to opakovane vysvetlil aj najvyšší súd a hovorí o mimoriadnom opravnom prostriedku, aby ponechal Jankovskú vo väzbe.

„Veď to je súčasťou jeho úlohy. To je daň, ktorú musí Matovičovi zaplatiť za zvolenie v národnej rade. Ale keďže takýto postup by trval nejaký čas a Jankovská by išla na slobodu, Lipšic nezaváha a spoločne so slávnym prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry doktorom Repom zabezpečuje divadlo pre pozvaných novinárov. Dva kroky od dverí väznice totálne zničenú a poníženú Moniku Jankovskú kukláči zadržia a čelí návrhu na opätovné vzatia do väzby. Toto je čistý fašizmus, pretože na takýto postup neexistujú žiadne dôvody,“ konštatuje Fico.

Expremiér vyslovuje presvedčenie, že sudca, ktorý bude rozhodovať o ďalšej väzbe Jankovskej, nepodľahne tlaku Denníka N, SME či Aktualít, nebude sa báť negatívnej publicity za svoje rozhodnutie a umožní Jankovskej ,aby sa obhajovala na slobode.

„Zdá sa, že aj tento plán sa Lipšicovi a Matovičovi rúca. Preto ma vôbec neprekvapuje, že dnes boli v prípade Moniky Jankovskej oznámené aj ďalšie obvinenia proti bývalým policajným funkcionárom vrátane bývalého prezidenta policajného zboru Tibora Gašpara. Matovičova soldateska vie, že aj títo budú musieť byť o chvíľu prepustení, tak prikúrili pod kotlom,“ pridáva Robert Fico.

Podľa neho krok za krokom vychádza pravda na povrch a po Matovičovi a jeho duševnej zvrátenosti tu napokon zostanú len desiatky ľudí nespravodlivo poškodených na celý život.

Lipšic je vo výkone trestu, intímne komunikoval so Zsuzsovou a je právnikom Penty, hovorí Fico
Smer-SD vidí vo voľbe Daniela Lipšica likvidáciu právneho štátu: „Je vo výkone trestu, intímne komunikoval so Zsuzsovou a je zástupcom Penty“ Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Gabriel Matta