Do Nemecka letecky prevážajú slovenských pacientov
06 | 03 | 2021 I sefredaktor
Nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko prijme do svojich nemocníc slovenských pacientov s novým koronavírusom. Ambulantné lietadlo má pristáť v sobotu v Dortmunde, informuje TASR.

"Slovensko ďakuje Nemecku a spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za to, že prijmú na urgentné ošetrenia vo svojich nemocniciach slovenských pacientov s koronavírusom. Ambulantné lietadlo dnes pristane v Dortmunde," napísal šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok  na sociálnej sieti.

Letecký prevoz prvého slovenského pacienta s ochorením COVID-19 do nemeckého Dortmundu potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. "Ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska.

Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň aj do nemocnice v Gorliciach na juhovýchode Poľska. Okrem Poľska ponúklo pomoc Slovensku aj Nemecko. Obe krajiny nám ponúkli desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.