Čarnogurský mladší: Dovozom Sputniku získalo Slovensko späť časť svojej suverenity
06 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Dovoz ruskej vakcíny Sputnik V a najmä prítomnosť premiéra s ministrom zdravotníctva na letisku sa stali tŕňom v oku mnohým našim politikom. Právnik Ján Čarnogurský mladší je rád, že Slovenskom tým získalo späť časť svojej suverenity.


Ako geopolitickú zbraň komentovali niektorí koaliční politici dovoz ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensko. Hlavným argumentom pri tom bolo, že je v Európskej únii neregistrovaná. Vraj je preto pre ľudí veľkým rizikom. Podľa právnika Jána Čarnogurského mladšieho dovoz Sputniku ukázal ešte jednu vec. Slabnutie vplyvu USA v Európe a neschopnosť ich agentov riadiť. Rusko jej dovozom k nám vyhralo neobyčajnú a dôležitú ideologickú bitku, ktorá sa úplne náhodou odohrala na Slovensku, píše portál HS.
Matovič ponukou Ruska šmahom ruky odrovnal anti-sputnikové sily

Sputnik V bola donedávna iba obyčajná vakcína na Covid, hoci prvá na svete. „Vďaka nutkaniu pána premiéra zastaviť nevyhnutný prepad svojej popularity, urobil zúfalý krok, ktorý sa mu vyplatil. Sputnik V pristál aj na Slovensku v úctyhodnom množstve,“ skonštatoval Čarnogurský mladší.

Pripomenul, že neschopnosti našej vlády pri liečení Covidu dohnala Slovensko na čelo tabuliek v úmrtnosti. „Všetci agenti amerického a bruselského riadenia, ktorí majú slovenský pas, vyskočili unisono a na povel. Tvrdiac, že treba obetovať slovenské životy a nechať zomrieť tisíce Slovákov. Ak by totiž boli Slováci zachránení ruskou vakcínou, tak by sa to ich americkým a bruselským priateľom vôbec nepáčilo. A to je vraj zle,“ vysvetľuje právnik. Podľa neho sa Korčok, Remišová aj niektorí poslanci išli potrhať, aby preukázali podriadenosť a lojalitu zahraničným priateľom a nevľúdnosť slovenskému ľudu.

„Vraj premiér musí odstúpiť, inak bude zle. No a pán premiér to krásne marketingovo využil. A poukázal, že ruskí partneri sú vysoko nad vecou. Šmahom ruky odrovnal všetky anti-sputnikové sily citujúc ponuku ruskej strany, že zrušia zmluvu na dodávku Sputnika bez sankcií,“ pridáva Čarnogurský mladší. Poznamenal, že Európska lieková agentúra začala oficiálne konanie o schválení použitia Sputnika v celej EÚ. Neiniciovala to však ruská strana, ale nemecká firma R-Pharm Germany GmbH.

Čarnogurský ml.: Premiér sa odfotil s ruskou vakcínou a jeho človek v EÚ zahlasoval za rozšírenie sankcií proti Rusku
02 | 03 | 2021 | sefredaktor

Výmena premiéra sa nekoná a SaS možno vyletí z koalície ako raketa

Z pohľadu novej situácie vyzerá každý, kto tvrdí, že Rusko používa Sputnik ako „geopolitickú zbraň“, ako neokrôchaný odľud a anti-európsky ignorant. „Poslanci OľaNO sa rýchlo zaradili, poslanecké kluby SaS a Zaľuďov sa rozdelili a oslabli. Výmena premiéra sa nekoná a SaS pána Sulíka možno vyletí z koalície ako raketa,“ myslí si Čarnogurský mladší.

Dodáva, že zahraničnopolitické následky nášho kroku sú veľké. „Ak americké a bruselské štruktúry nedokážu potrestať premiéra takej vazalskej krajiny, ako je Slovensko, za prekročenie tak jasne nakreslenej červenej čiary, akou je nákup Sputnika V, tak krajiny, ktoré ležia na západ od Slovenska si môžu tiež dovoliť voči Američanom a Bruselu podstatne viac ako doteraz.“

„Uvidíme, aké ponaučenie si zoberie Rakúsko a Česko. Je pravdepodobné, že americký a bruselský vplyv v týchto krajinách nebude konať tak diletantsky ako na Slovensku a nepostaví zahraničný záujem vyššie ako životy miestnych občanov. Uvidíme, či si s nimi rakúski a českí politici poradia. Slovenské víťazstvo nad svojím vazalstvom je síce náhoda, ale o to cennejšia. Ďalším vážnym ideologickým bojiskom bude asi americká základňa na našom území. Boj o výuku na stredných školách sme zatiaľ prehrali,“ konštatuje na záver Ján Čarnogurský mladší.

Ján Čarnogurský st. poslal Krajčímu list na povolenie očkovania Sputnikom. Pridáte sa?
Právnik a expremiér Ján Čarnogurský starší sa rozhodol napísať list Marekovi Krajčímu, aby udelil doktorovi Liptákovi povolenie na očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Dokonca pripojil aj návrh listu pre záujemcov, ktorí by mu chceli zaslať... Čítať ďalej
28 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik