Advokátky Via Iuris ohodnotili prvý rok vlády Igora Matoviča. Čo kritizovali najviac?
06 | 03 | 2021 I Timotej Dudka

Advokátky spolupracujúce s občianskym združením Via Iuris ohodnotili prvý rok vlády Igora Matoviča z pohľadu právneho štátu, informuje Nový Čas.


"Vláda využívala skrátené legislatívne konanie aj na zmeny, ktoré sa netýkali mimoriadnych okolností," uviedli advokátky Eva Kováčechová a Kristína Babiaková. Kritizujú i krok rezortu spravodlivosti, ktorý zaviedol vylúčenie možnosti preskúmavať súlad ústavných zákonov s Ústavným súdom až po medzirezortnom pripomienkovom konaní do novely ústavy.

"Tiež bola doplňujúcim návrhom poslancov v druhom čítaní vložená do ústavy úprava týkajúca sa hmotného zabezpečenia v starobe. Neprešla pripomienkovaním vôbec," znie v hodnotení.  Podľa Kováčechovej a Babiakovej boli zmeny natoľko zásadné, že odborná verejná diskusia mala byť nevyhnutná. Zohľadnila by na jednej strane prínos a aj riziká navrhovaných zmien.

Fico: Daniel Lipšic je nájomný inkvizítor Matovičovej „soldatesky“
Prepustenia a opätovné zadržania Moniky Jankovskej si vo videu na sociálnej sieti všíma aj expremiér Robert Fico. Šéf Smeru v ňom tvrdí, že špeciálny prokurátor a politik Daniel Lipšic je nájomný inkvizítor. Čítať ďalej
06 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


V oblasti právneho štátu vnímajú otázniky v súvislosti s obsadením špeciálneho a generálneho prokurátora. "Majú sedem rokov na to, aby verejnosť presvedčili, že určité obavy súvisiace s ich osobami nie sú opodstatnené," uviedli v advokátky.

Zdôrazňujú, že navrhované zmeny súdnej mapy by mali jednoznačne prispieť k zvýšeniu kvality, rýchlosti a efektívnosti rozhodovania. Zníženie počtu súdov, dôraz na špecializáciu súdov a sudcov. Považujú to za pozitívny príspevok k prístupu k spravodlivosti a budovaniu právneho štátu."

"Ako pozitívne vnímame aj kroky, ktoré polícia a prokuratúra vedie v oblasti odhaľovania a vyšetrovania závažnej trestnej činnosti vo veciach korupcie, organizovaného zločinu a ktorá sa týka aj osôb z prostredia justície, prokuratúry, polície, významných oligarchov, ako aj politikov," uzavreli podľa vyššie uvedeného portálu advokátky spolupracujúce s Via Iuris.

Generálny prokurátor Žilinka preplieskal špeciálneho prokurátora Lipšica za kauzu Böhm
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic bol „na koberčeku“ u generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Dôvodom je jeho nečinnosť v kauze Františka Böhma, ktorý spáchal samovraždu. Verejnosť o tom informoval Žilinka na Facebooku. Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Petra Demková