Primátor Hatas: V Nitre v pondelok otvoríme prvý stupeň základných škôl. Škôlky sú už otvorené
05 | 03 | 2021 I Jozef Uhlárik

Primátor Nitry Marek Hatas v statuse na sociálnej sieti píše, že nastal čas otvoriť v meste prvý stupeň základných škôl. Všetky škôlky v Nitre sú už otvorené.


Niektoré školy, ktoré primátori a starostovia na Slovensku otvorili, sa po pár dňoch museli opäť zatvoriť. Dôvodom bola zhoršujúca sa epidemiologická situácia s ochorením COVID-19. V Nitre primátor Marek Hatas vyhodnotil, že školy a škôlky otvoriť môže.
Na prezenčnú výučbu majú právo všetky deti

„Mesto Nitra obnoví prezenčné vzdelávanie na prvom stupni základných škôl a na prvom stupni Základnej umeleckej školy J. Rosinského. Školy budú otvorené od pondelka 8. marca 2021 pre všetky deti,“ oznamuje Hatas-

Podľa neho o obnovení výučby rozhodol mestský krízový štáb na základe rozhodnutia ministra školstva a v zmysle COVID automatu. Mesto Nitra obnoví výučbu pre všetky deti. Nielen pre deti rodičov, ktorí musia byť osobne v práci či pre žiakov, ktorí nemajú podmienky na online vzdelávanie.

„Od riaditeľov škôl zaznel jednoznačný názor, že sprístupnením vzdelávania len pre určitú skupinu žiakov by sme zamedzili prístup k rovnocennému vzdelávaniu zvyšným deťom. Učitelia by totiž svoje kapacity venovali prezenčnej výučbe a nebolo by možné pokryť výučby dištančnú,“ skonštatovala vedúca Odboru školstva na Mestskom úrade v Nitre Mária Orságová.


Dištančná výučba si vyberá daň na psychike

„Materské školy v meste Nitra sú otvorené pre všetky deti od prvého marcového týždňa a bude tomu tak aj po ôsmom marci,“ oznamuje v statuse Marek Hattas. „Na jednej strane je tu objektívne riziko nákazy koronavírusom, na druhej strane je ohrozené duševné zdravie rodičov, učiteľov a hlavne detí. Dlhé mesiace dištančnej výučby si už dnes vyberajú svoju daň na psychike mnohých ľudí. Pevne verím, že pozitíva otvorenia škôl a škôlok prevážia,“ uviedol viceprimátor Špoták.

Podľa primátora Hatasa nastúpilo do dvadsiatich ôsmich materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra tento týždeň 1031 z celkového počtu 2566 detí. „Budúci týždeň, po skončení jarných prázdnin, počítame so záujmom presahujúcim polovicu zapísaných detí,“ konštatuje na záver primátor Nitry.

Takto si zahrávať s ľuďmi je necitlivé a neprípustné, hnevá sa nitriansky primátor na Krajčího s Matovičom
Rozdielne výsledky celoslovenského skríningu stále hnevajú primátorov a starostov. Primátor Nitry sa po preradení do červených okresov už ale riadne naštval. Čítať ďalej
30 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.