Právnička Laššáková: Za peniaze, ktoré prezidentka od nás mesačne dostáva, by aj mohla niečo robiť
05 | 03 | 2021 I Petra Demková

Právnička Judita Laššáková opakovane upozorňuje, že prezidentka má mnoho kompetencií, ale nevyužíva ich. V statuse na Facebooku píše aj o tom, že parlament nekontroluje vládu. Keď sa k tomu pridruží nečinnosť prezidentky, katastrofa je na svete.   


Judita Laššáková: Prečo Čaputová tvrdí, že nemá kompetencie? Predošlí prezidenti ich využívali
Právnička a asistentka europoslanca Miroslava Radačovského sa pozrela na kompetencie prezidentky. Podľa zákona aj podľa Laššákovej, má prezidentka Čaputová oveľa viac kompetencií a možností konať ako to sama deklaruje, aj ako pripúšťajú niektorí... Čítať ďalej
27 | 02 | 2021 | Petra Demková

Krajina, kde sa ľudia neboja umierať

Slovenská republika sa rúti podľa právničky a asistentky europoslanca Miroslava Radačovského do priepasti. „Nebyť Zuzany Čaputovej, ktorá vymenovala vládu SR v zložení, akú ju máme, v tomto marazme by sme sa netopili,“ myslí si Laššáková. Dlhodobo upozorňuje na rozsiahle kompetencie prezidenta. V tejto súvislosti hovorí, že je mimoriadne dôležité, aby si voliči voľbu prezidenta dobre zvážili. Od osobnosti prezidenta totiž bude záležať charakter štátu.

„Tak máme prezidentku, ktorá v kampani tvrdila, že „by sme mali byť krajinou, kde sa ľudia nebudú báť umierať,“ pripomína brept prezidentky Laššáková. „Súčasnosť dokazuje, že toto pani prezidentka plní,“ myslí si. „Chcela by som však podotknúť, že ona neprišla do úradu prezidenta sama. Neuzurpovala si sama moc. To, že teraz sa tvári, že žiadne kompetencie nemá, je už druhá vec. No sama sa do prezidentského kresla neposadila,“ pripomína expertka na ústavné právo.
Občan nevolí vládu, ale poslancov a prezidenta

Rovnako sa do poslaneckých lavíc neposadilo ani 150 poslancov. „Ešte raz to zopakujem: Slovenský volič 29. februára 2020 nevolil vládu, ale poslancov NR SR! Prezidenta SR a poslancov NR SR si volič volí vo všeobecných, rovných, priamych voľbách s tajným hlasovaním. A vládu vymenuje prezident,“ vysvetľuje Laššáková.

Kameňom úrazu je súčasná situácia. Matovič je podľa právničky „nesprávny človek na nesprávnom mieste". Treba zodpovedať otázku, kto je za toto fiasko zodpovedný. „Matoviča za predsedu vlády SR nikto nevolil,“ upozorňuje Laššáková. A tu vidí problém prístupu prezidentky.

Právnička Laššáková poukazuje na významné "osobnosti" v debilizácii slovenského národa
Judita Laššáková je právnička. "Myslí si pani Remišová a pán Matovič, že sme všetci rovnako nevzdelaní, ako sú oni?" pýta sa v statuse na facebooku. Naráža tým na výhovorky, na základe ktorých štát nenakúpi vakcínu Sputník V.... Čítať ďalej
24 | 02 | 2021 | Ivan Brožík

Za 14 tisíc by aj mohla niečo robiť

„V statuse zo dňa 28. 2. 2021 boli opísané podmienky, ktoré musí spĺňať ten. Koho môže prezident vymenovať na post predsedu vlády SR. V komentároch pod statusom sa objavili výhrady, že aj keď toto by bolo najlepšie riešenie, takáto vláda by nedostala dôveru parlamentu. V statuse zo dňa 01. 03. 2021 som rozobrala, ako by vyzeral ideálny výber ideálnych ministrov. Pre niektorých fantazmagória, pre mnohých nemožné. Lebo taká vláda by cez parlament neprešla,“ spomína na udalosti minulosti Judita Laššáková.

Pripomína, že prezidentka zarába mesačne 14.000 eur a do konca svojho života bude mať dvojnásobok platu poslanca (cca 7.000 eur). Jej voľba do úradu stála štátny rozpočet plnený z našich daní nemalé prostriedky. Ďalej má k dispozícii celý tím „elitných odborníkov“ a v predvolebnej kampani prezidentka tvrdila, že prezident nepotrebuje žiadne ďalšie kompetencie, prezident ich má dosť.

Okrem toho je prezidentka najvyšším ústavným činiteľom a reprezentuje SR navonok i dovnútra. Podľa Ústavného súdu SR má voči vláde privilegované postavenie a podľa ústavy ona ako jediná má kompetenciu, aby vymenovala predsedu vlády a ministrov. Dokonca iba od jej výberu záleží, kto tieto funkcie obsadí.

JUDr. Radačovský: Politici, ktorí chcú rozdeľovať Európu, sami seba nazývajú proeurópskymi a tí, čo chcú Európu zjednotiť sú označovaní ako rusofóbni
Europoslanec Bilčík poskytol absurdnú dezinformáciu o tom, že ma v europarlamente vyzval ako zástupcu Lučanského rodiny, aby som na osobnej tragédii nevytĺkal politický kapitál, píše na sociálnej sieti Miroslav Radačovský. "Mladý muž sa... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | sefredaktor

Vláda expertov

Podľa Laššákovej by sme na Slovensku mohli mať vládu expertov. Na to by však musela byť vôľa. „Tak za tie peniaze, ktoré pani prezidentka od nás mesačne dostáva a bude dostávať do konca svojho života, by aj mohla niečo robiť,“ neodpúšťa si sarkazmus Laššáková.

„Napríklad vymenovať vládu, ktorá bude k riadeniu štátu pristupovať zodpovedne. Nie celkom vychádza matematika, ak niektorí tvrdia, že vláda vyberaná z expertov by neprešla. Ak vláda musí mať dôveru parlamentu, lebo inak to nejde, ako to, že parlament nevykonáva kontrolnú funkciu voči vláde teraz? Tak môže alebo nemôže vysloviť vláde nedôveru?“ pýta sa právnička.

„Dnešný parlament asi nemôže,“ konštatuje Laššáková. „Veď by potopil vlastnú vládu. Nemala by však byť každá úradujúca vláda vládou Slovenskej republiky, konajúcej v jej prospech? Zdá sa, že poslanci sú s konaním tejto vlády spokojní. Ktože to vlastne poslancov volil? Občania Slovenskej republiky,“ vracia sa na začiatok právnička.

Podľa Laššákovej, previazanie vlády a parlamentu doslova a do písmena pupočnou šnúrou vedie tam, kde sa nachádzame teraz. „Vláda je vďaka ústavnej väčšine koalície štyroch strán zabetónovaná. Vidina niekoľkých miliárd eur, ktoré majú na Slovensko z EÚ natiecť, nedáva veľkú šancu na to, aby koaliční bossovia dovolili svojim poslancom hlasovať za vyslovenie nedôvery tejto vláde. Prst smerujúci do neba či do pekla nepustí,“ končí svoj príspevok Laššáková.

JUDr. Radačovský mainstreamu: Mňa sa nezbavíte!
10 | 02 | 2021 | sefredaktor