Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje portál RT.



Dvakrát pozitívnejšie

Ruská vakcína bola ohodnotená takmer dvakrát pozitívnejšie ako vakcína od spoločnosti AstraZeneca u ľudí, ktorí žijú v troch nemecky hovoriacich krajinách. Išlo o rozsiahlu štúdiu uskutočnenú Rakúskym inštitútom pre manažment a ekonomický výskum (IMVF).

Tím študoval v období od januára do februára 2021 viac ako 250 000 verejne dostupných názorov na vakcíny. Vrátane článkov publikovaných v médiách a rôznych príspevkoch na sociálnych médií a blogoch, ako sú príspevky na Twitteri a Facebooku.
Pfizer a AstraZeneca najdiskutovanejšie

Analýza ukázala, že americké vakcíny Pfizer a britsko-švédske vakcíny AstraZeneca boli zďaleka najdiskutovanejšie. Spoločnosť Pfizer získala počas sledovaného obdobia 101 000 zmienok a AstraZeneca získala 67 000 zmienok.

Japonsko nalieha na Čínu, aby prestala s análnymi výtermi na zistenie prítomnosti Covidu
Tokio požiadalo Peking, aby prestal podrobovať japonských štátnych príslušníkov v Číne análnym testom na Covid-19, a naliehavo ho žiada, aby namiesto toho použil alternatívne metódy. Procedúra údajne spôsobila testovaným osobám „veľkú psychickú... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Vedľajšie účinky

V diskusii o týchto dvoch vakcínach však často dominovali ich vedľajšie účinky alebo logistické problémy a problémy s dodávkou spojené s ich distribúciou. V tomto ohľade zjavne neboli ľudia veľmi spokojní s britsko-švédskou vakcínou, pretože počet pozitívnych a negatívnych názorov na ňu bol takmer rovnaký.
Pfizer a Moderna

Hodnotenie vakcíny namerané na škále medzi mínus jedna (úplne negatívne stanovisko) a plus jedna (absolútne pozitívne) bolo len okolo 0,04 a koncom februára sa len mierne zvýšilo na 0,06. Spoločnosti Pfizer sa podarilo udržať pozitívnejší obraz so skóre 0,14. Podobná známka 0,13 získala aj iná americká vakcína vyvinutá spoločnosťou Moderna.
Sputnik v oveľa pozitívnejšom svetle

Ruský Sputnik V, aj keď sa o ňom až tak často nezmieňuje, získal tiež celkom slušné skóre 0,11. Autori štúdie tiež poznamenali, že ľudia v Nemecku a najmä v Rakúsku majú tendenciu pozerať sa na ruskú vakcínu v oveľa pozitívnejšom svetle.

Moslimovia budú musieť byť zaočkovaní proti Covid-19, ak sa budú chcieť zúčastniť púte do Mekky
Saudská Arábia oznámila, že každý moslim, ktorý sa chce zúčastniť každoročnej púte do Mekky, sa musí zaočkovať proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár