Kronen Zeitung: Vakcínová extrapomoc pre Slovákov a Čechov
05 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Mimoriadne vážna situácia s koronavírusom na Slovensku a v Česku primäla Európsku úniu k pomoci týmto dvom krajinám. Poskytne im špeciálnu dodávku po 100 000 dávok vakcíny od spoločnosti Pfizer/Biontech.




Už o týždeň

Výrazne sa tým urýchli očkovanie proti COVIDu-19. Doraziť by mali už budúci týždeň, čo potvrdili tak slovenský premiér Igor Matovič, ako aj jeho český kolega Andrej Babiš, píše Nicole Weinzingerová v rakúskom denníku Kronen Zeitung.




Solidarita

„Vďaka solidarite v EÚ dostaneme budúci týždeň ďalších 100 000 dávok vakcíny Pfizer. Budeme schopní očkovať rýchlejšie, najmä teraz, keď to najviac potrebujeme,“ – uviedol Babiš v súvislosti s dramatickou situáciou s COVIDom-19 vo svojej krajine.


Počty chorých rastú, nemocnice sú na hranici svojich možností


České nemocnice praskajú vo švíkoch a viaceré z nich už nie sú schopné prijímať ďalších COVID pacientov. Napriek prísnym opatreniam  počet infikovaných ďalej rastie, v stredu bolo hlásených vyše 15 088 nových prípadov, čo je o 1 300 viac v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.


Rokovania s Ruskom a Čínou


Očkovanie v Česku nenapreduje práve najrýchlejšie. Doposiaľ minimálne jednu dávku vakcíny podali len 6,5 percentu obyvateľov. Ako ďalej informuje Kronen Zeitung, momentálne sa tam používajú len vakcíny schválené Európskou úniou, a to od spoločností Pfizer/Biontech, Moderna a Astra Zeneca.


Otáľajú so súhlasom


Český prezident Miloš Zeman sa v tejto súvislosti osobne obrátil na Rusko a Čínu s prosbou o dodávku ich vakcín a dostal pozitívnu odpoveď. O množstve a termíne zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje. Česká lieková agentúra, ale aj pražské ministerstvo zdravotníctva ale otáľajú so súhlasom na používanie týchto vakcín.


Celosvetovo najvyššia miera úmrtí na COVID-19 na Slovensku


Dramatická situácia s koronavírusom je však na Slovensku, ktoré medzičasom dosiahlo už najvyššiu mieru úmrtí na COVID-19 na celom svete. Za uplynulých 14 dní tu zomrelo 24 infikovaných na 100 000 obyvateľov. S cieľom utlmiť pandémiu koronavírusu v krajine vyhlásili prísny zákaz nočného vychádzania. Aj cez deň smú Slováci ísť len do práce, ak nemôžu pracovať doma, k lekárovi a na prechádzku.


Po 100 000 extra dávkach vakcíny pre Slovákov a Čechov


Už budúci týždeň by sa tak situácia mohla o čosi zlepšiť vďaka extradodávke 100 000 vakcín pre každú z tých dvoch krajín.  Najviac ohrozené skupiny obyvateľov sa tak budú môcť zaočkovať o mesiac skôr.


V núdzovej situácii s extrémne vysokým počtom COVID pacientov v nemocniciach a množstvom obetí sa počíta každý deň, napísal na Twitteri Matovič, dodáva Nicole Weinzingerová v Kronen Zeitung.