Dmitriev: Rusko je otvorené dodávkam Sputniku V do EÚ, ale netrvá na tom
05 | 03 | 2021 I Marek Molnár

Rusko je pripravené dodať európskym národom svoju vakcínu Sputnik V, pretože je presvedčené, že si ľudia „zaslúžia“ možnosť výberu, ale je na EÚ, aby to umožnili, uviedol Kirill Dmitriev, výkonný riaditeľ Ruského fondu pre priame investície, informuje portál RT.


"Chceme, aby ľudia mali možnosť výberu z vakcín," uviedol Dmitriev pre portál RT. Agentúry pre kontrolu liekov by mali určiť, či je táto vakcína bezpečná, ale nemali by z určitých politických dôvodov „obmedzovať výber, ktorý si ľudia zaslúžia“, dodal.

 
Desaťročia bezpečná

Riaditeľ ďalej vysvetlil pozíciu agentúry pri dodávaní priekopníckej ruskej vakcíny iným národom, pričom tiež uviedol, že ruská vakcína je založená na adenovírusovej vektorovej technológii, ktorá „sa už celé desaťročia osvedčila ako bezpečná“.

 
Je zo na Európskej lekárskej agentúre

Stále je na Európskej lekárskej agentúre (EMA), aby schválila Sputnik V pre núdzové použitie v Európe, uviedol a dodal, že hoci je Moskva „jednoznačne otvorená“ takejto možnosti, absolútne „netrvá“ na dodávkach vakcín, v neposlednom rade preto, lebo už teraz má obrovský dopyt.

Japonsko nalieha na Čínu, aby prestala s análnymi výtermi na zistenie prítomnosti Covidu
Tokio požiadalo Peking, aby prestal podrobovať japonských štátnych príslušníkov v Číne análnym testom na Covid-19, a naliehavo ho žiada, aby namiesto toho použil alternatívne metódy. Procedúra údajne spôsobila testovaným osobám „veľkú psychickú... Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár


 
Zaregistrovaný v 44 krajinách

„Sputnik V je zaregistrovaný v 44 krajinách s celkovou populáciou 1,2 miliardy,“ a Rusko pracuje iba s „krajinami alebo blokmi, ktoré skutočne chcú mať ruskú vakcínu,“ uviedol Dmitriev. Napriek tomu poznamenal, že Moskva má v pláne „veľmi úzko“ spolupracovať s agentúrou EMA, pretože začala s revíziou Sputniku V a teší sa na návštevu špecialistov EMA v ich zariadeniach na výrobu vakcín.

 
Rozhodnutie by malo byť založené na „veda a nie na politike

Šéf ruského investičného fondu, ktorý financoval rozvoj Sputniku V a dohliadal na obchody s jeho výrobou a dodávkami do zahraničia, označil recenzentov menovaných EMA za „skutočných profesionálov“ a vyjadril nádej, že ich rozhodnutie bude založené na „veda a nie na politike.“

Ľudia v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku uprednostňujú Sputnik V pred vakcínou AstraZeneca
Ruská vakcína Sputnik V, ktorá v EÚ ešte stále nebola schválená, si napriek tomu zjavne získala priazeň ľudí v Nemecku, Švajčiarsku a Rakúsku. Prekonala záujem o už dostupnú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Tvrdí to najnovšia štúdia, informuje... Čítať ďalej
05 | 03 | 2021 | Marek Molnár