Die Presse: Najvyššia miera úmrtí na svete. Spory uvrhli slovenskú vládu do najväčšej krízy
05 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Takmer rok od nástupu sa vláda na Slovensku dostala kvôli sporom v súvislosti s pandémiu do najväčšej krízy od začiatku fungovania, konštatuje rakúsky denník Die Presse.



Spory a hádky

Slovenskú vládu, ktorá úraduje len takmer rok, zachvátila najväčšia kríza od jej vymenovania. Dôvodom sú okrem iného aj spory týkajúce sa boja proti pandémii koronavírusu.


V tejto členskej krajine EÚ rastú počty nových infikovaných a miera úmrtnosti na COVID-19  v prepočítaní na počet obyvateľov dosiahla už najvyššiu úroveň na svete. Štyri vládne strany neustávajú v ostrých hádkach a spory eskalujú.



Výzva na odstúpenie premiéra

Liberálny minister hospodárstva Sulík vo štvrtok vyzval na rezignáciu populisticko-konzervatívneho predsedu vlády Matoviča. Odchodom z koalície pohrozila podpredsedníčka vlády a šéfka strany Za ľudí Remišová.


Matovič bez oficiálneho odobrenia vládnym kabinetom sám objednal ruskú vakcínu Sputnik V a osobne bol prvú dodávku „privítať“.



Neúnosný štýl vládnutia Matoviča

Vo štvrtok tak Sulík, ako aj Remišová zdôraznili, že dôvodom kritickej situácie nie je ruská vakcína Sputnik V ako taká, ale neúnosný štýl vládnutia Igora Matoviča, ktorý na sociálnych sieťach pravidelne uráža koaličných partnerov namiesto to, aby sledoval spoločnú stratégiu, uzatvárajú noviny Die Presse.