Dánsko a Rakúsko stratili s Bruselom trpezlivosť - dohodli sa s Izraelom na spoločnej výrobe vakcín
05 | 03 | 2021 I sefredaktor
Lídri Izraela, Rakúska a Dánska vo štvrtok oznámili, že sa dohodli na spoločnom vývoji a výrobe vakcín budúcej generácie proti koronavírusu. Vopred ohlásené spojenectvo vyvolalo kritické reakcie v Európe, informuje TASR.

 
Kurz: EMA je príliš pomalá

Rakúsky kancelár Kurz ohlásil partnerstvo s Izraelom so slovami, že Európska agentúra pre lieky (EMA) je v schvaľovaní vakcín príliš pomalá. "Nemôžeme sa už výlučne spoliehať na Európsku úniu," povedal Kurz ešte pred odletom do Izraela.

 
Spoločný fond

Tri krajiny zriadia výskumný a vývojový fond a začnú robiť "spoločné kroky smerujúce k výrobe  vakcín. "Nevieme, ako dlho... budú účinné súčasné vakcíny proti koronavírusu. Bude to pol roka, rok, dva roky alebo dlhšie? Nevieme. Preto musíme chrániť našich obyvateľov pred opakovaním pandémie alebo pred mutáciami," uviedol izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

 
EÚ zaostáva

Európski predstavitelia čelia tlaku, aby sa urýchlilo očkovanie proti koronavírusu v EÚ, ktoré zaostáva v porovnaní s úspešným Izraelom či Britániou. Tieto dve krajiny schválili vakcíny o niekoľko týždňov skôr než EMA.

EÚ zažíva prvé tri mesiace roka výrazné zníženie v dodávkach vakcín sľúbených farmaceutickými firmami, za čo si vyslúžili ostrú kritiku od Európskej komisie (EK).

Francúzsko plány Rakúska a Dánska spolupracovať s Izraelom na výskume a výrobe očkovacích látok proti koronavírusu kritizovalo. Takéto úsilie podľa Paríža ešte viac poškodí jednotu Európskej únie v otázke očkovacej kampane, preto "treba zachovať solidaritu v rámci EÚ". Eurokomisia však izraelsko-rakúsko-dánsku dohodu neodsúdila.