Všetky zmluvy sú tajné. Nákup vakcín zrazil EÚ na kolená a na koňa vysadil farmafirmy
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Európska komisia zamlčiava informácie o nákupe vakcín. To vyvoláva množstvo otázok a, samozrejme, hnevá europoslancov, konštatuje týždenník Plus 7 dní.


Európska komisia ani samotným europoslancom, ktorí majú kontrolovať rozpočet Únie, neprezradila dôležité detaily zmlúv s farmaceutickými gigantmi. Nákup vakcín, ktorými už očkujeme, ale aj tých, na ktorých schválenie sa na európskom kontinente len čaká, je tak zahalené rúškom tajomstva.
Všetko je tajné

Všetky informácie sú totiž tajné s vysvetlením, že ide o obchodné tajomstvo a druhá strana si neželá, aby sa podrobnosti zverejnili.

"Kameňom úrazu sú tajnosti okolo podmienok uvedených v jednotlivých zmluvách o nákupe vakcín. O tých vedia europoslanci približne toľko, čo bežný človek," hovorí europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Monika Jankovská sa môže usmievať. Súd ju pustil na slobodu! A s ňou aj sudcu Molnára
Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská môže byť konečne spokojná. Najvyšší súd ju dnes prepustil z väzby na slobodu. A s ňou aj sudcu Richarda Molnára. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik


Na otázky typu - Koľko stojí dávka vakcíny? Koľko sme zaplatili za vývoj? Platíme viac alebo menej ako USA? Kto bude zodpovedný za problémy pri očkovaní? Aké budú sankcie za meškanie dodávok? Kde presne sa vakcíny vyrábajú?.....teda nedostane odpoveď nielen bežný občan, ale ani europoslanec.
Zatajovanie neprispieva k dôvere

Odpovede sú zmluvným tajomstvom. A prečo? Lebo EÚ vakcíny potrebuje, a to čo najrýchlejšie. Farmafirmy sú teda v obrovskej výhode, EK sa musí skloniť.

"Som presvedčená, že vzhľadom na veľkú finančnú podporu, ktorú Európska únia poskytla pri vývoji týchto vakcín je dôležité, aby bola transparentnosť čo najvyššia a bolo tak možné aj kroky Komisie týkajúce sa spolupráce s farmaceutickými firmami efektívne kontrolovať. Akékoľvek zatajovanie informácií zároveň, podľa mňa, rozhodne neprispieva k zvyšovaniu dôvery verejnosti v samotnú vakcináciu," kritizuje tajnostkárstvo Monika Beňová.

"Slovákom fakt už nezostáva iné, iba otvoriť kostoly a modliť sa," komentuje situáciu u nás nemecká TV
Pred rokom Igor Matovič vyhral voľby a vytvoril štvorkoalíciu. Slováci mu zverili dôveru a dnes sa vďaka nemu celá krajina ocitla na nepredstaviteľne tenkom ľade. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Ivan Brožík


Jej francúzska kolegyňa Michele Rivasiová je razantnejšia: "Som len bábka. Ak neviem presne, čo je v zmluvách, nemôžem robiť svoju prácu," právom sa rozčuľuje.

"V januári nám po tlaku Európskeho parlamentu na vyššiu transparentnosť bolo za prísnych podmienok umožnené nahliadnuť do zmluvy so spoločnosťou CureVac, ktorá je dnes už prístupná aj verejnosti, rovnako ako zmluvy s AstraZenecou a Sanofi" povedala pre Plus 7 dní Nicholsonová.

Európska lieková agentúra prijala žiadosť výrobcu Sputnik V o spustenie registrácie
Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok prijala žiadosť výrobcu vakcíny Sputnik V o spustenie procesu registrácie. Priebežne by sa tak mali posúdiť všetky údaje o účinnosti a bezpečnosti tejto vakcíny. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | tasr


"Jediný náskok ako europoslanci máme v prípade prístupu ku kontraktu so spoločnosťou Johnson & Johnson, ktorá nám bola nedávno sprístupnená v čítacej miestnosti," priznala europoslankyňa a dodala, že podľa nej má komisia čo vysvetľovať.

Martin Pigeon z výskumnej agentúry Corporate Europe Observatory konštatuje, že farmaceutické firmy vyšli z rokovaní s EK ako veľkí víťazi: "Vlastne sme v pozícii, keď riziko nesieme všetci spoločne a zisk je pre farmaceutický priemysel."

Smatana: "Vláda objednala 35 miliónov testov, nie však na samotestovanie. Načo nám budú?"
Bývalý generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana na sociálnej sieti tvrdí, že Slovensko neobjednalo 35 miliónov antigénových nazálnych testov určených na samotestovanie, ale ďalších 35 miliónov antigénových... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Diana Zaťková