Superkšeft s emisiami, za ktorý Slota dostal prezývku "úplný kráľ", opäť vyšetrujú
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

V kauze nevýhodného predaja emisií garážovej firme, ktorý stál Slovensko desiatky miliónov eur, sa objavili nové dôkazy. A hoci vyšetrovanie NAKA po štyroch rokoch pred časom zastavila, polícia sa do prípadu pustila opäť, informuje portál Aktuality.sk.




„Ten Slota neuveriteľne zarobil. Predstav si, vymyslel si nový kšeft minulý rok, ktorý nikto nepoznal, a to je predaj emisných kvót,“ hovorí na videonahrávke z januára 2009 vtedajší minister financií Ján Počiatek Dobroslavovi Trnkovi v jeho kancelárii generálneho prokurátora.





Rozhovor nahral vtedajší generálny prokurátor skrytou kamerou, ktorú mu „požičal“ kamarát Marian Kočner. Video sa našlo v Kočnerovom archíve pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Počiatek na videozázname netají obdiv voči Jánovi Slotovi – vtedajšiemu šéfovi SNS, ktorá bola spolu s ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara koaličným partnerom Smeru v prvej vláde Roberta Fica.

Blaha: "Igor si hnusý, zákerný c.uj! Takto sa vyjadruje podpredseda vlády o premiérovi. Tlieskam"
Ľuboš Blaha si včera večer samozrejme nemohol odpustiť glosu uplynulého dňa. Obzvlášť, keď ten bol na udalosti mimoriadne bohatý. Vláda čelí kríze a možnej rekonštrukcii, minister Korčok musí ospravedlňovať premiéra za uražku Ukrajiny. "Číre... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Michal Filek

Ešte aj Fica oholil...

„On ti niekde vyňúral, že existujú nejaké medzinárodné kvóty, ko..tské nejaké. Nikto netušil, že niečo také existuje. Ten ko..t to niekde vysmrdel, vyňúral, vymyslel si, ako to predať. (...) Ešte aj Fica oholil, do p..i, lebo nedal mu z toho polku, nejak ináč ho domotal... Úplný kráľ, neuveriteľné,“ rozplýva sa vtedajší minister financií nad emisným škandálom, pre ktorý prišlo Slovensko o desiatky miliónov eur.

O nevýhodný predaj emisných kvót neznámej garážovej firme sa v roku 2008 postaralo ministerstvo životného prostredia pod vedením nominanta SNS Jána Chrbeta. Príbeh emisného biznisu sa však začal písať už skôr a v skutočnosti stál kreslo nielen Chrbeta, ale aj jeho predchodcu Jaroslava Izáka (SNS).

Ukázalo sa totiž, že ministerstvo životného prostredia pod vedením Chrbeta predalo emisné kvóty garážovej firme Interblue Group o polovicu lacnejšie než okolité krajiny. Kým Česko predávalo tonu emisií za približne 10 eur, Chrbetovo ministerstvo za 5,05 eur. Zatiaľ čo naši susedia predávali priamo, Chrbetov úrad si ako sprostredkovateľa vybral neznámu firmu.

Matovič: "Čaká nás deň dobrých prekvapení"
Igor Matovič mal po rokovaní s koaličnými partnermi, na ktorých sa hovorilo o rekonštrukcii vlády, zrejme dobrú náladu. Na facebooku pred polnocou uverejnil takýto status: "Zajtra nás čaká deň dobrých prekvapení. Dobú :-)" Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Michal Filek


Tá vyplatila štátu za predaj emisií zhruba 75 miliónov, hoci sama zinkasovala 142 miliónov. K podobnej sume sa mohol dopracovať aj štát, keby predával bez prostredníka.

No hoci policajti vyčíslili škodu na 66 miliónov eur, celé vyšetrovanie išlo po čase do stratena. Po vyše desiatich rokoch od emisného superkšeftu však Aktuality.sk zistili, že polícia sa ku kauze vrátila. Objavili sa totiž informácie, ktoré pôvodný vyšetrovateľ nemal.
Skutok sa (ne)stal

Keď začal koncom roka 2009 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužívanie právomoci verejného činiteľa, zdalo sa, že vinníci budú potrestaní.

Matovič opäť vytropil medzinárodný škandál. Ukrajina žiada oficiálne ospravedlnenie
Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si predvolalo v stredu chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu vyslovilo protest proti nevhodným vyjadreniam predsedu vlády SR Igora Matoviča počas jeho rozhovoru v relácii... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


Na jeseň 2013 polícia napokon prípad uzavrela s odôvodnením, že skutok nebol trestným činom. S jej názorom sa stotožnil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Nepomohla ani sťažnosť vtedajšieho ministra životného prostredia Petra Žigu. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry totiž koncom roka 2013 zamietol sťažnosť ako neodôvodnenú.

Zastavenie kauzy dal začiatkom roka 2014 preveriť aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý podal podnet na preskúmanie. O pár mesiacov nato už vyhlásil, že skutok sa síce stal, ale nie je trestným činom.

Vláda musí podať demisiu, do volieb majú viesť Slovensko odborníci, tvrdí Pellegrini
Celá vláda musí podať demisiu a do predčasných volieb by mala Slovensko viesť vláda odborníkov. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Mimoparlamentné KDH podporuje rekonštrukciu... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR

Vyšetrovanie pokračuje

Po vyše desiatich rokoch od predaja emisií a necelých ôsmich rokoch od zastavenia vyšetrovania sa polícia k prípadu vrátila. Vyšetrovateľ začal opäť stíhanie pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku aj pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Už pôvodný vyšetrovateľ pritom vypočul kľúčových svedkov na Slovensku. A cez medzinárodnú pomoc dostal aj výsluchy z USA, Česka či Japonska, kde emisné kvóty v roku 2008 skončili. Na prípade pracovala FBI aj švajčiarske vyšetrovacie orgány, ktoré skúmali možné pranie špinavých peňazí.

Hlina k Matovičovmu videu: "Neúspešní psychopati končia v kriminále, úspešní v politike"
"Sme tu účastníkmi divadla, tragédie, ktorú režíruje Matovič a jeho poskokovia. Riešením je jedine jeho výmena," napísal Alojz Hlina v redakcii na video premiéra, ktorým vyzýva Sulíka s Remišovou, aby neblbli. Veď predsa kvôli Sputniku nemôže... Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Michal Filek