Srbský prezident daroval Bosne 5-tisíc dávok vakcíny   
04 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Srbský prezident Aleksandar Vučič v utorok pricestoval do susednej Bosny a Hercegoviny, aby v jej hlavnom meste Sarajeve daroval 5-tisíc dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca. Bosna stále čaká na dodávky vakcín cez program Covax a Nástroj predvstupovej pomoci EÚ (IPA), zatiaľ však nedostala žiadnu vakcínu ani z jedného z týchto programov, píšu rakúske noviny Kronen Zeitung.


„Nejde o žiadnu pomoc,“ - vyhlásil Vučič na návšteve v Sarajeve. Je to niečo, čo by malo patriť všetkým, a Srbsko malo to šťastie, že si zabezpečilo viacero vakcín. Po prvej dodávke má o pár dní nasledovať ďalších 5-tisíc darovaných dávok vakcíny, oznámil srbský prezident. „Balkánske národy budú veľmi silné, keď budú zomknuté,“ – povedal Vučič. 


Druhú dávku vakcíny dostalo už 500-tisíc Srbov


Srbsko je vďaka dodávkam vakcín z Číny a Ruska jednou z európskych krajín z najvyššou mierou zaočkovanosti. Podľa oficiálnych údajov sa doteraz podalo takmer 1,5 milióna očkovacích dávok a viac ako pol milióna obyvateľov Srbska dostalo už aj druhú dávku.


Štedré dary susedným krajinám


Veľké množstvo vakcín umožňuje tejto balkánskej krajine veľkoryso obdarovať aj viacerých svojich susedov. V polovici februára  srbský prezident priniesol osobne 8-tisíc dávok vakcíny Pfizer do Severného Macedónska.


Srbská premiérka Ana Brnabičová len pár dní na to odovzdala svojmu kolegovi v Čiernej Hore Zdravkovi Krivokapičovi 2-tisíc dávok ruskej vakcíny Spustnik V. Vakcínu zo Srbska dostala aj srbská časť Bosny a Hercegoviny Republika srbská.


V Bosne je aktuálne 10 780 chorých na COVID-19. Od prepuknutia pandémie spred roka bolo zaregistrovaných 132 361 chorých na koronavírus, uzatvára Kronen Zeitung.