Smatana: "Vláda objednala 35 miliónov testov, nie však na samotestovanie. Načo nám budú?"
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková

Bývalý generálny riaditeľ odboru stratégie Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana na sociálnej sieti tvrdí, že Slovensko neobjednalo 35 miliónov antigénových nazálnych testov určených na samotestovanie, ale ďalších 35 miliónov antigénových testov, informuje portál cas.sk.


V stredu totiž rezort zdravotníctva informoval, že objednali testy určené na samotestovanie, a že sú na ceste do krajiny. Testy mali slúžiť podľa ministerstva na testovanie v školách aj v domácnostiach.

No ako hovorí Smatana, podľa uskladňovacej zmluvy sa kúpili dva typy testov. Prvý je od Biosensoru. „Tento test nie je samotestovací ani nazálny. V žiadnom prípade. Je to štandardný antigénový test, tak ako je aj registrovaný a používaný masovo u nás,“ uviedol Smatana.


V druhom prípade ide síce o nazálne testy od Siemens Healthcare, ale nie sú podľa Smatanu na samotestovanie. „Ster si môžu spraviť ľudia pod dozorom, ale problém je v tom, že pri vyhodnotení sa stále musí nakvapkávať vzorka. Nie je to teda predpripravený samotest, ale komfortnejší nazálny test,“ pokračuje Smatana.

Kollár razantne vstúpil do konfliktu koaličných partnerov: Nesprávajte sa ako malé deti na pieskovisku
Predseda parlamentu a šéf hnutia SME RODINA vyzval svojich koaličných partnerov, aby si uvedomili, načo boli zvolení. Čítať ďalej
03 | 03 | 2021 | Gabriel Matta


Ani jeden z uvedených testov tak podľa neho neumožní zmenu v testovacej stratégii. „Maximálne tak v jednom prípade bude ster príjemnejší, ale trošku menej presný,“ doplnil Smatana.

„Ak by sme to prepočítali, tak nám 35 mil. testov vydrží pri súčasnej spotrebe na takmer 10 mesiacov testovania. Prečo sme ich teda toľko kúpili?“ pýta sa Smatana. Idea asi bola podľa neho testy rozdať na samotestovanie doma a prinútiť nás testovať sa, avšak ako už spomenul, tieto testy nie sú na takýto proces vhodné.

Lekárka Janeková radí: Ivermectin si od svojho doktora žiadajte na začiatku nástupu Covidu
Na Slovensku je síce momentálne témou číslo jeden vakcína Sputnik, ale nemenej horúcou témou je liek Ivermectin. Okolo jeho dovozu aj používania je totiž stále veľa otáznikov. Čítať ďalej
04 | 03 | 2021 | Jozef Uhlárik