Rusi predstavujú tretiu vakcínu proti Covidu - CoviVac, vraj účinnú proti všetkým mutáciám a bez vedľajších účinkov
04 | 03 | 2021 I Diana Zaťková
Čumakovovo vedecké centrum predstavilo tretiu vakcínu proti Covidu-19 registrovanú v Rusku. Je založená na „dokonale konvenčnej“ platforme a u tých, ktorí už dostali dávku, sa neobjavili žiadne vedľajšie účinky. Pre portál RT to uviedol vedúci Čumakovovho vedeckého centra, ktoré ju vytvorilo.




Vakcína CoviVac získala v Rusku súhlas 20. februára. Prvá dávka by mala byť podľa vlády verejnosti k dispozícii v polovici marca. Vakcína je založená na najtradičnejšej technológii, ktorá existuje už dlho. Je široko používaná na celom svete, uviedol  Aidar Išmukametov, generálny riaditeľ Chumakovského vedeckého centra.

„Celosvetovo takmer 100% vakcín obsahuje buď deaktivované alebo živé patogény,“ uviedol. Dodal, že vakcína vyvinutá jeho centrom obsahuje „inaktivovaný“ (mŕtvy) koronavírus. Tento typ vakcíny simuluje prirodzený infekčný proces, zavádza imunitný systém proti vírusu a „učí“ telo bojovať s patogénom bez rizika jeho šírenia.

"Dva týždne po prvej dávke vakcíny dáme človeku ďalšiu, aby sa posilnila imunitná odpoveď. Výsledkom je, že telo je schopné plne samo bojovať proti vírusu,“ uviedol Išmukametov a dodal, že verí, že vakcína bude účinná proti všetkým kmeňom Covid-19, vrátane juhoafrického variantu, ktorý sa údajne ukázal byť rezistentný voči vakcíne AstraZeneca.

Slováci nasledovali príklad Maďarov, zaregistrovali ruskú vakcínu
Slovensko nasledovalo príklad Maďarska a zaregistrovalo ruskú vakcínu Sputnik V. bez toho, aby čakalo na súhlas Európskej liekovej agentúry. Prvé dodávky vakcíny na Slovensko sú s dátumom 1. marec, píše de.rt.com. Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Ingrid Vrabcová


CoviVac získal v Rusku národné schválenie ešte v druhej fáze klinických skúšok. Teraz musí prejsť treťou fázou. Prvé pokusy však už podľa šéfa vedeckého centra preukázali, že nemá žiadne vedľajšie účinky. "Najdôležitejšie je, že v tomto okamihu máme vakcínu, ktorá rozhodne nemá žiadne vedľajšie účinky," uviedol a dodal, že z 300 dobrovoľníkov nikto nehlásil žiadne príznaky okrem občasnej bolesti v mieste vpichu.

Rusko predtým schválilo pre mimoriadne použitie EpiVacCorona, ktorý vyvinul Vektorový inštitút na Sibíri, a Gam-COVID-Vac (tiež známy ako Sputnik V). Na rozdiel od niektorých iných, všetky súčasné ruské vakcíny, vrátane novo zavedenej vakcíny CoviVac, sa môžu uchovávať v bežných chladničkách, čo uľahčuje distribúciu.

Moslimovia budú musieť byť zaočkovaní proti Covid-19, ak sa budú chcieť zúčastniť púte do Mekky
Saudská Arábia oznámila, že každý moslim, ktorý sa chce zúčastniť každoročnej púte do Mekky, sa musí zaočkovať proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 03 | 2021 | Marek Molnár