Rok utajovaný trapas Američanov - Indovia im na ruských Suchojoch poslali k zemi pakistanskú F-16
04 | 03 | 2021 I Ivan Brožík

Bývalý pilot indických vzdušných síl vyrozprával médiám, ako ruské stíhačky Su-30MKI Indického letectva zmarili útok pakistanských F-16, vyrobených v USA.


Pakistan si pripomenul druhé výročie operácie svojich vzdušných síl počas indicko-pakistanského konfliktu 27. februára 2019. Pakistanský letecký útok bol údajne reakciou na útoky indických vzdušných síl na výcvikový tábor v Balakote 26. februára 2019, v ktorom podľa indických zdrojov vycvičili kašmírskych militantov. Celú aféru oživil portál topwar.ru.



Pakistanci zaútočili

Pakistanské lietadlá zaútočili leteckým úderom na sklady a vojenskú základňu v Narian. 27. februára 2019 sa odohrala bitka medzi indickými a pakistanskými lietadlami. Vo vzdušných bojoch bolo oficiálne zostrelené indické letectvo MiG-21, pričom indická armáda tvrdila, že zostrelila pakistanský F-16. Američania a Pakistan zostrel F-16 odmietli.




Je zaujímavé, že pakistanské vojenské velenie okamžite poprelo samotnú skutočnosť účasti lietadiel F-16 na operácii Quick Response, o to viac, že ​​jedno z nich bolo zostrelené.

Ruské riadené protilietadlové strely s rýchlosťou Mach 6 už visia pod Suchojmi (VIDEO)
Ruské armádne médiá zverejnili zábery vypustenia riadených striel R-37M vzduch-vzduch dlhého doletu a so šesťnásobnou rýchlosťou zvuku z lietadla Suchoj Su-35S. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Bývalý pilot indického letectva Samir Joshi, ktorý dlhé roky pilotoval Mirage 2000 a bojoval v Kargile v roku 1999, poskytol vlastnú analýzu operácie Rýchla odpoveď. Keďže Joshi je už dlho uznávaným odborníkom v analýze vojenských leteckých operácií, jeho názor možno považovať za autoritatívny.

Po analýze snímok z miesta leteckej bitky 27. februára 2019 dospel Joshi k záveru, že indickému letectvu sa skutočne podarilo zostreliť pakistanské lietadlo F-16. Samir Joshi oznámil, že 27. februára 2019 sa vo vzduchu stretli 2 stíhačky indického letectva Su-30MKI s 8 stíhačkami pakistanského letectva F-16 smerujúce k Džammú a Kašmíru.
Vystrelili tri strely

Podľa Samira Joshiho skupina 4 pakistanských F-16 vystrelila na stíhačky Su-30MKI celkovo tri účinné moderné raketové strely typu vzduch-vzduch (AMRAAM) stredného doletu. Pakistanské lietadlá však neboli schopné zasiahnuť cieľ. Indická armáda následne predstavila trosky AMRAAM tlači, aby dokázala, že Pakistan používa lietadlá F-16. Ostatné pakistanské lietadlá nimi nie sú vybavené.

Stíhačky indického letectva Su-30MKI v protiútoku vypálili na pakistanské F-16.

Napriek početnej prevahe nešlo všetko podľa plánu pakistanského letectva.

Francúzsky pilot si dal selfie počas letu s Su-30. Nazval ju „veľkou stíhačkou“ (FOTO)
Pilot francúzskeho letectva mal zriedkavú príležitosť lietať s ruskou stíhačkou Su-30MKI, ktorá je vo výbave indickej vzdušnej obrany. Počas spoločného francúzsko-indického leteckého cvičenia Garuda VI si urobil selfie a zdá sa, že si let... Čítať ďalej
06 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič


Lietadlo Su-30MKI preukázalo vysokú úroveň účinnosti a spoľahlivosti v skutočnom boji. Je pravdepodobné, že indické vojensko-politické vedenie urobilo z analýzy nepriateľských akcií v roku 2019 príslušné závery, ktoré ovplyvnia okrem iného aj politiku týkajúcu sa ďalšej prevádzky Su-30MKI.

Indická strana teraz zvažuje návrh Ruska na kúpu ďalšej dodávky stíhačiek Su-30MKI. Takýto návrh bol medializovaný 3. februára 2021. Médiá už predtým publikovali informácie o plánoch Dillí kúpiť 12 lietadiel Su-30MKI v celkovej hodnote 1,4 miliardy dolárov a modernizovať tie súčasné.

Su-35S sa doslova predvádzala pred davmi fanúšikov na ARMY-2019 (VIDEO)
Návštevníci ruskej výstavy ARMY-2019 neďaleko Moskvy, boli očarení veľkolepou akrobatickou show, ktorá ukázala mimoriadnu manévrovateľnosť Su-35S, jednej z najpokročilejších ruských stíhačiek vzdušnej obrany. Čítať ďalej
26 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič