Lekcia pre EÚ:  Rakúsky kancelár Kurz obišiel úniu a na vakcíne bude spolupracovať s Izraelom
04 | 03 | 2021 I Ingrid Vrabcová


Spolupráca Rakúska s Izraelom a Dánskom na výrobe vakcín druhej generácie proti koronavírusu, ktorú avizoval rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP), by mala byť pre Európsku komisiu ponaučením, píše rakúsky denník Kronen Zeitung.


Rakúsky kancelár obišiel úniu


Hovorca Európskej komisie v Bruseli Eric Mamer napriek tomu zdôraznil, že takéto snahy by sa nemali vnímať ako súťaženie, ale ako vzájomné obohacovanie štátov o nové poznatky. V tomto duchu bude Európska komisia aj  vnímať nadchádzajúcu „misiu“ rakúskeho kancelára. Fakt, že Rakúsko sa snaží byť v tomto smere nezávislé od Európskej únie, už hovorca EK nekomentoval.


Brusel obhajuje svoje vlastné iniciatívy


Samotná Európska komisia predstavila vlastný plán s názvom „Hera Incubator“, ktorý sa zameriava na zisťovanie zmutovaných vírusov, rýchly vývoj a schválenie vakcín a rozšírenie výroby vakcín v EÚ, uviedol hovorca Európskej komisie. Členské štáty EÚ tento návrh privítali. Je dôležité na tom ďalej pracovať.


Kritika očkovacej stratégie EÚ


Pokiaľ ide o kritiku na adresu očkovacej stratégie Európskej únie, ktorá v poslednom čase čoraz hlasnejšie zaznieva zo strany Maďarska a Poľska, hovorca Európskej komisie zdôraznil, že štáty EÚ môžu používať aj iné vakcíny mimo portfólia EÚ. Tak ako napríklad Slovensko dostalo už prvú dodávku ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá ale v únii nie je registrovaná.


Pokrytie potrieb obyvateľov únie


Európska komisia vždy kládla dôraz na bezpečnosť a účinnosť vakcín, a teda aj na schvaľovanie vakcín Európskou liekovou agentúrou (EMA). „Veríme, že s portfóliom, ktoré má teraz 1,5 miliardy vyrobených dávok vakcíny, budeme schopní pokryť potreby Európanov,“ – vyhlásil hovorca Európskej komisie.




Nemožno uplatniť jeden model

EÚ má spolu 450 miliónov obyvateľov, a nielen nejakých 10 miliónov ako Izrael, a to treba primerane zohľadniť  aj v očkovacom pláne, zdôraznil hovorca EK Eric Mamer a dodal, že EÚ navyše pozostáva z 27 členských štátov s úplne rozdielnymi administratívnym štruktúrami, preto nemožno uplatniť jeden model v celej EÚ, uzatvára Kronen Zeitung.